Київ. 3 квітня. УНІАН. Україна зможе щорічно економити 11,4 млрд євро, які зараз йдуть на оплату російського газу, за рахунок впровадження нових енергоефективних проектів у житлово-комунальному господарстві та промисловості.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Артур Денисенко.

«Якщо заходи з енергозбереження впровадити в промисловість, сільське господарство, сферу послуг і житловий сектор, це дасть можливість щорічно економити близько 11,4 мільярдів євро», - сказав Денисенко.

Відео дня

При цьому він зазначив, що ця цифра перевищує вартість імпортованого з Росії газу та ядерного палива в 2013 році.

За його словами, значні витрати України на енергоресурси пов‘язані з великою енергоємністю країни. Це означає, що при виробництві одного виду продукції Україна використовує ресурсів у 3-4 рази більше, ніж це доводиться в країнах Європейського Союзу.

Першочерговими заходами для економії енергоресурсів, за словами Денисенка, є ліквідація перехресного субсидування споживання газу для населення, а також ухвалення закону про обов'язковий облік кількості використаного газу, тепла й гарячої води.

Цю думку підтримала присутня на прес-конференції експерт із міжнародних фінансових організацій НЕЦУ Олена Міскун, додавши про можливі складнощі при початку видобутку сланцевого газу в Україні, на який покладаються великі надії в справі підвищення незалежності країни.

«Сланцевий газ досі (в Україні - УНІАН) ніхто не видобував, оскільки це було економічно невигідно. Тому говорити, що він буде дешевший за російський газ не можна, оскільки його економічно складніше видобувати", - сказала Міскун.

За її словами в Америці ціна на сланцевий газ становить 60 дол./тис. куб. м, але там глибина буріння свердловин 1-1,5 кілометра, при цьому в Україні сланцевий газ через геологічні особливості може знаходитися на глибині 5 кілометрів, а ціна такого палива буде близько 550 дол./тис. куб. м.

«Для того, щоб такий газ транспортувати, необхідно побудувати велику мережу трубопроводів. Ми всі знаємо, скільки будуються трубопроводи, а там - на невелику ділянку потрібно десятки або сотні кілометрів трубопроводів», - зазначила Міскун.

Як повідомляв УНІАН, Світовий банк має намір профінансувати проект «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» близько 350 млн дол.

Проект передбачає модернізацію комунальних підприємств Вінниці, Івано-Франківська, Кам'янець-Подільського, Миколаєва, Харкова та Херсона, Дніпропетровська, Кіровограда, Чернігова та Донецька.

Початок реалізації проекту заплановано на ІІ півріччя 2014 року. А термін його реалізації – 6 років.

Міністерство регіонального розвитку України в 2014 році планує продовжити впровадження технологій, спрямованих на підвищення енергоефективності в галузі теплопостачання та економії природного газу на підприємствах із виробництва теплової енергії й гарячої води.