Київ. 2 квітня. УНІАН. Київська міська держадміністрація вирішила звернутися до Національної служби посередництва і примирення щодо питання відновлення В'ячеслава Кулініча на посаді директора Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" у зв’язку з відповідним рішенням Апеляційного суду.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила директор Департаменту культури КМДА Світлана Зоріна.

Вона повідомила, що Департамент отримав листа від колективу музею, в якому працівники заявляють, що в разі повернення Кулуніча на посаду, вони оголосять страйк.

Відео дня

“На сьогодні ми маємо дуже великий конфлікт інтересів між колективом музею і поновленим директором”, - заявила Зоріна, підкресливши, що це не конфлікт між директором Департаменту культури Зоріною та Кулінічем. Вона запевняє, що колектив категорично проти повернення колишнього керівника.

За словами Зоріної, 2-3 дні тому вона мала бесіду з Кулінічем щодо цієї ситуації і їй не вдалося вмовити його не повертатися на роботу в “Київську фортецю”.

“Моя співбесіда з Кулінічем була досить мирною. І я звернула увагу, що ситуація в країні на сьогодні кардинально змінилася. І якщо виходить ситуація, при якій суспільство не хоче цього керівника, керівник розвертається і йде. Я запропонувала Кулінічу посаду іншу - директора Музею партизанської слави, але він сказав, що буде йти своїм шляхом і буде добиватися свого, тобто повернення на робоче місце”, - розповіла Зоріна.

За її словами, зважаючи на це, у Департаменті дійшли висновку, що не можуть вирішити питання поновлення Кулініча, маючи звернення від колективу музею, і “на сьогодні не можуть поновити Кулініча на посаді”.

“Ми дуже довго думали, яким чином вийти з цієї ситуації. Але в державі створено комітет — Національна служба посередництва і примирення для вирішення колективного трудового спору. І на сьогодні в принципі ми завершуємо процедуру, щоб звернутися до цієї служби посередництва для вирішення цього трудового спору. Бо я, як директор Департаменту, не можу наступити на горло колективу”, - сказала Зоріна.

Вона наголосила, що ситуація нестандартна. “Вона, я б сказала, буде трагічною для музею при поверненні Кулініча”, - заявила керівник Департаменту.

Також на прес-конференції вона звернулася до “групи підтримки Кулініча” з числа народних депутатів з проханням “не топтати інтереси музею”. “Я розумію, що на сьогодні до чиновників у суспільстві відношення не є дуже лагідним і ласкавим. Але в цій ситуації, це не проблема директора Департаменту і Кулініча. Ця проблема — вона вийшла за ці межі”, - продовжила Зоріна.

Як повідомляв УНІАН, Кулініча було звільнено з посади керівника «Київської фортеці» влітку 2012 року року. Кулініч до цього звільнення пропрацював у «Київській фортеці» близько 17 років.

Кулініч одразу заявив, що вважає незаконним наказ Головного управління культури КМДА (зараз - Департамент культури КМДА) про його звільнення. У зв’язку з чим він оскаржив наказ в Окружному адміністративному суді Києва.

Крім того, за словами Кулініча, наказ про його звільнення видано з порушенням закону, оскільки він у цей час хворів.

У свою чергу начальник Головного управління культури КМДА Зоріна наполягала на законності звільнення Кулінича з посади директора музею "Київська фортеця".

14 травня 2013 р. Апеляційний суд Києва своїм рішенням відновив Кулініча на посаді керівника музею.

20 травня Кулініч заявив, що його не пускають на робоче місце за “дзвінком” з Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

13 березня 2014 року столичний апеляційний суд виніс чергову ухвалу про поновлення Кулініча на посаді директора «Київської фортеці».

27 березня співробітники Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" на прес-конференції оприлюднили звернення до столичної міськдержадміністрації з проханням не повертати на посаду директора закладу Кулініча.

У звернені наголошується, що Кулініч запроваджував авторитарні методи роботи, тоді як новий генеральний директор Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" Олена Ющенко почала докорінні зміни в діяльності музею та свідомості його співробітників.

“Ми стали колективом однодумців, у якого з’явилася спільна мета. Вона полягала в тому, щоб докорінно змінити суспільне ставлення до нашого музею як до постійного провокатора скандалів, зробити його цікавим для відвідувачів, дійсним осередком культури, яким і повинен бути музей у XXI столітті”,- йдеться у зверненні.

Також у документі зазначається, що на сьогодні всі показники діяльності музею вищі за ті, що були за Кулініча. «Створюються нові виставки, оновлюється основна експозиція, ведеться реальна науково-дослідна робота, наведено лад у фінансово-господарській частині. Колектив дійсно вдихнув свіжого повітря творчого пошуку та відчув себе частиною оновлюваного суспільства», - сказано у зверненні.

Співробітники музею вважають, що у разі повернення Кулініча на посаду директора буде знищено все, чого музей досягнув за останні два роки, і не тільки.