Київ. 1 квітня. УНІАН. Громадська організація «Комітет із боротьби з організованою злочинністю і корупцією» просить голову Верховної Ради, в.о. президента України Олександра Турчинова спростити процедуру видачі українських паспортів росіянам, які тривалий час проживають в Україні й готові відмовитися від російського громадянства.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова ГО «Комітет із боротьби з організованою злочинністю і корупцією» Олексій Косарєв.

Він зазначив, що до організації звернулися громадяни Росії, які з 1996 року проживають на території України, з проханням допомогти їм отримати українські паспорти. За словами Косарєва, це люди, які працюють в Україні, вважають Україну своєю батьківщиною й не хочуть виїжджати до Росії.

Відео дня

«Просимо Вас як гаранта Конституції України й спікера українського парламенту, розглянути можливість отримання громадянами Росії українських паспортів за спрощеною процедурою», - зазначається в зверненні організації.

У першу чергу Косарєв пропонує видавати паспорти тим росіянам, які проживають на території України тривалий час. «Я думаю, що одним із критеріїв має бути тривалість їхнього проживання в Україні й відмова від російського громадянства», - сказав він.

На запитання, скільки росіян, які проживають в Україні, хочуть отримати український паспорт, Косарєв відповів, що найбільше таких людей - у Луганській, Донецькій, Одеській області, а також у Києві та західній Україні.

«Точну кількість ми не знаємо, але вчора ми підбивали статистику, це понад 100 осіб на сьогоднішній момент, кого ми можемо, скажімо так, ідентифікувати», - сказав він.

За словами Косарєва, організація готова допомагати в зборі інформації про таких людей.