Київ. 27 березня. УНІАН. Співробітники Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" просять столичну міськдержадміністрацію не повертати на посаду директора закладу В'ячеслава Кулініча, який очолював музей близько 17 років.

Про це йдеться у відкритому зверненні працівників «Київської фортеці» до голови КМДА Володимира Бондаренка та керівництва Департаменту культури КМДА, оприлюдненому на прес-конференції в УНІАН.

У звернені наголошується, що Кулініч запроваджував авторитарні методи роботи, тоді як новий генеральний директор Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" Олена Ющенко почала докорінні зміни в діяльності музею та свідомості його співробітників.

Відео дня

“Ми стали колективом однодумців, у якого з’явилася спільна мета. Вона полягала в тому, щоб докорінно змінити суспільне ставлення до нашого музею як до постійного провокатора скандалів, зробити його цікавим для відвідувачів, дійсним осередком культури, яким і повинен бути музей у 21 столітті”,- йдеться у зверненні.

Також у документі зазначається, що на сьогодні всі показники діяльності музею вищі за ті, що були за Кулініча. «Створюються нові виставки, оновлюється основна експозиція, ведеться реальна науково-дослідна робота, наведено лад у фінансово-господарській частині. Колектив дійсно вдихнув свіжого повітря творчого пошуку та відчув себе частиною оновлюваного суспільства», - сказано у зверненні.

Співробітники музею вважають, що у разі повернення Кулініча на посаду директора буде знищено все, чого музей досягнув за останні два роки, і не тільки.

“Перестане існувати той колектив, що піднімав музей із руїн та виводив його на новий рівень. Звільнення неминучі і, в першу чергу, через небажання працювати далі під керівництвом Кулініча”, - йдеться у зверненні.

Автори документа просять керівництво Департаменту культури КМДА «не зробити фатальної для музею помилки», призначивши Кулініча директором закладу, а також просять самого Кулініча не повертатися.

Своєю чергою присутня на прес-конференції генеральний директор "Київської фортеці" Олена Ющенко наголосила, що колектив обурило те, що Кулініч не провів нормальної розмови з людьми, а прийшов з групою підтримки і висунув ультиматум про необхідність виділення йому кабінету.

Голова профкому музею Валентина Мельник зауважила, що спочатку колектив підтримував всі нововведення Кулініча, в тому числі щодо реконструкції музею. Але потім, за словами Мельник, його "занесло", і стиль правління перетворився на авторитарний. Тому колектив навіть не брав участі в судових засіданнях, де Кулініч намагався повернути собі посаду. І навіть зараз він не спробував налагодити контакт з колективом, тому люди ухвалили рішення, що хочуть продовжити свою роботу під керівництвом Ющенко, наголосила Мельник.

Як повідомляв УНІАН, Кулініча було звільнено з посади керівника «Київської фортеці» влітку 2012 року року. Кулініч до цього звільнення пропрацював у «Київській фортеці» близько 17 років.

Кулініч одразу заявив, що вважає незаконним наказ Головного управління культури КМДА (зараз - Департамент культури КМДА) про його звільнення. У зв’язку з цим він оскаржив наказ в Окружному адміністративному суді Києва.

Крім того, за словами Кулініча, наказ про його звільнення видано з порушенням закону, оскільки він у цей час хворів.

У свою чергу начальник Головного управління культури КМДА Світлана Зоріна наполягала на законності звільнення Кулінича з посади директора музею "Київська фортеця".

14 травня 2013 р. Апеляційний суд Києва своїм рішенням відновив Кулініча на посаді керівника музею.

20 травня Кулінич заявив, що його не пускають на робоче місце за “дзвінком” з Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

13 березня 2014 року столичний апеляційний суд виніс чергову ухвалу про поновлення Кулініча на посаді директора «Київської фортеці».