Київ. 28 березня. УНІАН. Вкладники та клієнти проблемного банку “Форум” просять керівництво Національного банку України і власників банку надати конкретні кроки з відновлення роботи банку й виходу його з кризи, повідомив у ході прес-конференції в УНІАН голова ініціативної групи вкладників і клієнтів банку Павло Сидоренко.

“Ми хочемо бачити конкретні кроки й дії щодо відновлення роботи банку”, - сказав він.

За словами Сидоренка, ініціативна група провела кілька зустрічей із головою НБУ Степаном Кубівим, тимчасовим адміністратором банку Наталією Соловйовою, з основним акціонером банку «Смарт-Холдингом» і безпосередньо з народним депутатом Вадимом Новинським.

Відео дня

“Усі сторони декларували спільне бачення подальшої долі банку, що банк повинен жити й працювати. Всі сторони виступають за відновлення роботи банку”, - сказав голова ініціативної групи й зазначив, що конкретних рішень і дій так і не було прийнято.

Сидоренко повідомив, що сьогодні відбудуться всеукраїнські збори вкладників і клієнтів банку, на які було запрошено всі сторони.

“Ми сподіваємося, що вони вийдуть й розкажуть про свої подальші дії”, - сказав він і додав, що з незрозумілої причини сторони й досі так і не домовилися.

Голова ініціативної групи зазначив, що закон про Фонд гарантування вкладів передбачає кілька можливостей збереження банку, таких як створення перехідного банку, залучення інвесторів, націоналізація банку. Також, за його словами, одним із варіантів виходу з ситуації може бути рішення про фінансову підтримку банку з боку власників і регулятора.

“Нас влаштовує будь-який варіант, який гарантує збереження наших вкладів, але шлях націоналізації й залучення інвесторів - дуже довгий”, - сказав Сидоренко й зазначив, що створення проблемного банку не задовольнить інтереси всіх вкладників.

Сидоренко повідомив, що Новинський у ході зустрічі висловив готовність вливати гроші в банк, для того, щоб зберегти банк у своїй власності.

“Нас цей варіант влаштовує тим, що він найшвидший”, - сказав Сидоренко.

За його словами, великі вкладники банку готові надати своє бачення вирішення ситуації, а також готові йти на реструктуризацію депозитів.

Як повідомляв УНІАН, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб із 14 березня ввів тимчасові адміністрації в банки «Форум» і «Меркурій» строком на 3 місяці, до 13 червня 2014 року, на підставі рішення НБУ про визнання цих банків неплатоспроможними.

Станом на 1 березня банк «Форум» накопичив 6,034 млрд грн збитку.

Фонд оцінює обсяги коштів, які можуть бути відшкодовані вкладникам за рахунок коштів фонду, в 3,042 млрд грн, що становить 57,59% загального обсягу коштів фізосіб у банку за даними звітності.

Довідка УНІАН. Банк «Форум» (Київ) працює на ринку України з 1994 року і входить до групи великих банків. Основним власником банку є «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського.

У 2013 році банк «Форум» отримав 976,146 млн грн збитку, тоді як за 2012 рік прибуток банку становив 4,284 млн грн прибутку.