Київ. 24 березня. УНІАН. Кримські татари готові змиритися з обмеженнями поставок електроенергії чи води заради виведення окупантів з кримської землі.

Про це сказав народний депутат України, один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Депутат зазначив, що вчора після вимкнення світла в ряді сіл компактного проживання кримських татар він отримав багато телефонних дзвінків. За його словами, люди висловлювали побоювання, що світло відімкнули з метою етнічних чисток, але коли з'ясовували, що це Україна обмежила електропостачання, то заспокоювались і казали, що хай вимикають і повністю, аби допомогло повернути Крим Україні. “Кажуть, якщо це потрібно для повернення нашої країни, ми зможемо витерпіти в десять разів більше”, - наголосив він.

Відео дня

Джемілєв зауважив, що питання з припиненням поставок електроенергії, води тощо на окуповану територію є двояким. З одного боку, якщо певна територія зробила вибір на користь іншої країни, то ця країна і має опікуватись питаннями життєзабезпечення регіону. “Дійсно, ну як держава, яка знаходиться в такому складному економічному стані, має ще фінансувати тих людей, які хочуть жити в іншій країні”, - запитав Джемілев. З іншого боку, в Україні розуміють, що в Криму живе багато людей, які хочуть жити в Україні і їх потрібно підтримувати. “От таке подвійне становище у нашої країни”, - зауважив він.

Крім того, Джемілєв підкреслив, що кримські татари завжди були горді тим, що боролись п'ятдесят років за повернення на Батьківщину і не пролили жодної краплі крові. Джамілєв підкреслив, що його народ завжди боровся за свої права виключно демократичними методами. “Але в умовах окупації повністю гарантувати, що будуть лише демократичні методи, якщо ці бандюки будуть вбивати чи викрадати наших людей, а їм у відповідь влаштовувати демонстрації – це, мабуть, неефективно, потрібно говорити й про інші методи”, - наголосив Джемілєв.