Київ, 14 березня. УНІАН. Експерти закликають уряд України та керівництво ЄС підписати Угоду про асоціацію в повному обсязі.

Про це експерти повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«На нашу думку, необхідно відмовитися від ініціативи розчленування Угоди про асоціацію і ухвалити мужнє і виважене рішення і підписати вже найближчим часом Угоду про асоціацію, текст якої вже давно готовий і чекає лише підписів представників України і ЄС», - сказав екс-директор Координаційного бюро європейської інтеграції та євроатлантичного співробітництва Вадим Трюхан.

Відео дня

За його словами, зараз Україні пропонують підписати «якусь пустишку», яка жодних економічних ефектів для України не принесе.

Він зазначив, що підписання політичної частина Угоди 21 березня жодних наслідків для України не матиме, оскільки національні парламенти держав-членів ЄС мають ратифікувати цей документ і лише після цього він набуде чинності.

На переконання Трюхана, паралельно можна було б ухвалити заяву про відтермінування застосування найбільш несприятливих для України положень Угоди про асоціацію на якийсь визначений термін. «Таким чином, можна було б зняти певну напругу, яка виникла у зв’язку з розповсюдженням неправдивої інформації про те, що виконання Угоди про асоціацію вимагатиме 160 млрд євро, та про те, що цілі галузі української економіки можуть «лягти», - сказав він.

За словами Трюхана, підписання лише політичної частини Угоди може свідчити про те, що ЄС на словах декларує солідарність з Україною, а на практиці, очевидно під тиском РФ, робить кроки назад.

Він також вважає, що Україні доцільно було б подати заявку на членство в ЄС.

«Зараз ми перебуваємо в такому історичному моменті, коли було б логічним поряд з підписанням Угоди про асоціацію подати заявку на членство в ЄС. Зрозуміло, що це не була б гарантія швидкого розгляду, але це був би символічний знак, який би показав відданість України євроінтеграційному курсу», - сказав Трюхан.

Радник Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук вважає, що є ознаки того, що відбувається «розмивання європейської інтеграції України», як це було в 2005 році після Помаранчевої революції. «Тобто, замість того, щоб робити швидкі кроки з реформування країни у відповідності до європейських стандартів, з подачі заявки на вступ до ЄС разом з підписанням Угоди про асоціацію, відбувається підміна цього ідеями не зовсім походження європейського чи українського, зокрема такими, як розподіл угоди про асоціацію», - сказав він.

Філіпчук вважає можливим підписати Угоду про асоціацію в повному обсязі на наступному тижні. «Якщо є політична воля і ми зможемо дотиснути питання необхідності підписання угоди в цілому, то 20-21 березня під час засідання Європейської ради у Брюсселі цілком реально підписати весь текст Угоди», - сказав Філіпчук.

«Ми звертаємося до ЄС і уряду України з настійливою пропозицією укласти угоду про асоціацію в такому вигляді, як вона була парафована і готова до підписання наприкінці листопада минулого року на Вільнюському саміті», - сказав директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.