Київ. 12 березня. УНІАН. Позачергові парламентські вибори повинні відбутися до кінця року, і народні депутати мають одразу після проведення позачергових президентських виборів проголосувати за це рішення.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловила координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

“Вибори парламенту повинні відбутись до кінця року – восени. Якщо ця вимога не буде реалізована, то довіра до цих політиків впаде. Крім того, це може призвести до нових протистоянь у суспільстві. Тому ми закликаємо всіх депутатів, розуміючи те, що велика частина з них не буде переобрана, все-таки піти на це рішення і після закінчення президентської кампанії, після прийняття присяги новобраного гаранта Конституції, невідкладно проголосувати за позачергові парламентські вибори”, - сказала вона.

Відео дня

За словами Айвазовської, частина народних депутатів - близько 100 осіб - практично не відвідують засідання Верховної Ради, не працюють в округах і не виконують передбачені законом покладені на них повноваження. “Тобто частина депутів є недієздатними”, - сказала вона.

На її думку, наступні парламентські вибори повинні відбуватись за новою виборчою системою. “Вони повинні відбуватись за новою виборчою системою, а не за тією, яка була застосована 2012 року і містить значну корупційну складову, зокрема через неї якісно працює підкуп виборців, адміністративний ресурс і всі ті фактори, які мають невідворотні наслідки для голосування. Ця виборча система повинна бути однією із конфігурацій пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Цю конфігурацію потрібно визначити у найближчі терміни за участі зацікавлених сторін, бо це є питання політичного консенсусу”, - сказала Айвазовська.

Вона додала, що позачергові місцеві вибори також повинні бути проведені за новою виборчою системою, яка відповідатиме потребам місцевого самоврядування, долатиме корупційні і політичні виклики.

Як наголосила Айвазовська, закон про всеукраїнський референдум також потребує негайного перегляду, оскільки є всі підстави вважати, що він “готувався під попереднього Президента”.