Київ. 13 березня. УНІАН. Федерація роботодавців України закликала підприємців не платити хабарів чиновникам регулюючих органів, заявив на прес-конференції в агентстві УНІАН заступник голови ради ФРУ Дмитро Олійник.

“Федерація роботодавців України, всі наші членські організації, галузеві і регіональні, перестають платити хабарі. Ми відмовляємося платити хабарі”, - заявив Олійник.

“Будь-яка корупційна дія, будь-яка корупційна схема буде нами висвітлюватися, це зазнаватиме публічного розголосу”, - додав він.

Відео дня

За словами заступника голови ради ФРУ, ігнорування національним бізнесом вимог чиновників платити хабарі є першочерговим кроком, необхідним для викорінювання корупції в Україні.

“У нас заклик до всього бізнесу - підтримати нашу ініціативу, надавати нам конкретні приклади (корупції). І ми на конкретних прикладах ці корупційні схеми висвітлюватимемо і допомагатимемо в рамках чинного законодавства конкретним бізнесменам, роботодавцям вигравати ці процеси в суді і показувати їх у публічному просторі”, - сказав Олійник.

Заступник голови ФРУ наголосив, що в процесі викорінювання корупції вкрай важливо максимально ефективно розслідувати кожен її випадок на всіх рівнях.

“Ми обов'язково дійдемо до кожного хабарника з фотографією, з біографією, із здійсненням корупційних дій і з судовим позовом”, - сказав Олійник.

Федерація роботодавців пропонує негайно внести зміни до національного законодавства і, зокрема, у сфері держзакупівель, здійснити зміни, які будуть спрямовані на недопущення побудови корупційних схем. Серед таких змін бізнес пропонує:

- створення прозорих механізмів проведення конкурсів за участю громадськості;

- встановлення контролю за результатами державних закупівель і закупівель підприємств-монополістів;

- запровадження персональної відповідальності голів і членів конкурсних комітетів за ухвалені рішення;

- створення преференцій для національних виробників при проведенні держзакупівель за умови недискримінації для інших учасників конкурсів.

ФРУ також закликає правоохоронні і судові органи провести ревізію судових спорів і відкритих кримінальних проваджень за економічними злочинами. Необхідно вжити заходів для закриття необґрунтовано відкритих кримінальних проваджень – зазначають у Федерації роботодавців України.

Важливим кроком, який дасть змогу подолати корупцію, бізнес також називає скорочення кількості і функцій контролюючих органів.

Згідно з оприлюдненими представниками Федерації роботодавців на прес-конференції даними, рівень корупційних операцій у 2013 році становив близько 14% від обсягу ВВП країни.

Основна складова обсягу хабарів - це безпосередньо хабарі і відкати, що виплачуються при проведенні процедури державних закупівель, повернення ПДВ, митного оформлення і відносин в аграрній сфері.

В Україні однією з найбільш корумпованих є сфера державних закупівель. З 2010 року почали широко використовуватися тіньові схеми в розподілі бюджетних коштів. Для цього створювалися непрозорі процедури проведення тендерів, «фірми-прокладки» для накручування ціни, закупівля часто проводилася водного учасника.