Київ. 11 березня. УНІАН. Громадські організації розробили Національний план дій зі збереження єдиної України і передали його на розгляд виконуючому обов’язки Президента, голові Верховної Ради України Олександру Турчинову.

Про це голова Всеукраїнського благодійного фонду Надії і Добра Валентина Довженко повідомила на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, кожна з жінок, які представляють громадські організації, які брали участь в розробці цього плану, взяла на себе зобов'язання поінформувати про цей план громадян у своєму регіоні.

Відео дня

«Враховуючи дуже непросту ситуацію, ми вирішили звернутися з цим Національним планом дій не тільки до пана Турчинова, а й до всіх голів обласних рад, до послів США, Росії і ЄС»,- сказала Довженко.

Вона поінформувала, що план складається з 10 пунктів, які, на думку розробників, треба виконати негайно.

У плані зазначається необхідність відмінити рішення Верховної Ради про скасування Закону України «Про засади державної мовної політики», терміново створити спеціальну комісію у складі представників усіх регіонів України для врахування позицій людей різних національностей та регіонів при розробці нової редакції закону про мови.

Також громадські організації пропонують створити комісію з представників усіх регіонів України для розробки проекту закону про розширення повноважень регіонів, в першу чергу, стосовно формування виконавчої влади та місцевих бюджетів. Розробники плану дій пропонують сформувати комісію у складі представників Верховної Ради України та Верховної ради АРК для розробки проекту закону щодо розширення повноважень Кримської автономії.

Планом дій також передбачається сформувати делегацію у складі представників депутатського корпусу та громадськості й домогтися проведення переговорів з Держдумою РФ про деескалацію ситуації в АРК та нормалізацію міждержавних відносин.

Крім того, розробники плану дій вважають за необхідне прийняти постанову ВР про проведення одночасно з виборами Президента всеукраїнського (імперативного) референдуму, на який винести питання, що найбільше хвилюють громадян та визначають перспективи розвитку України: затвердити національну ідею України: «Єдність, закон, справедливість»; устрій - унітарний з широкими повноваженнями регіонів; форму правління; зовнішньополітичний курс держави - розвиток взаємовигідних партнерських відносин з усіма країнами світу; скасування депутатської недоторканності; надання права виборцям відкликати обраних депутатів у випадку невиконання ними покладених на них повноважень і обов'язків.

Розробники плану дій пропонують прийняти Конституцію України за результатами всеукраїнського референдуму.

Вони також вважають за необхідне після ухвалення нової Конституції призначити дострокові вибори народних депутатів України та депутатів місцевих органів влади всіх рівнів.

Після виборів розробники плану дій пропонують сформувати високопрофесійний уряд національної довіри у складі представників різних регіонів з урахуванням позиції громадськості.

Крім того, Верховна Рада України разом з обласними радами має негайно вжити заходів з наведення громадського порядку в країні.

«Верховній Раді разом з представниками регіональних органів влади розробити надзвичайний план заходів, спрямованих на виведення України з фінансово-економічної кризи»,- зазначається у плані дій.

Розробники плану дій також вважають за необхідне направити до країн-сусідів України, ЄС, США, ООН звернення з пропозицією вгамувати геоекономічні та геополітичні пристрасті навколо України.