Київ. 26 лютого. УНІАН. Представники громадськості просять Верховну Раду ухвалити закон "Про органи самоорганізації населення" та закон "Про загальні збори (конференції) членів територіальних громад за місцем проживання".

Таку ініціативу сьогодні на прес-конференції в УНІАН озвучили директор програм "Громадянське суспільство та належне врядування" Міжнародного фонду "Відродження" Олексій Орловський і голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник.

За словами Орловського, відповідний законопроект "Про органи самоорганізації населення" вже розроблено за ініціативою коаліції громадських організацій.

Відео дня

При цьому Орловський пояснив, що законопроект "Про органи самоорганізації населення" в редакції Мінрегіону, який Кабінет міністрів подав на розгляд до Верховної Ради 29 листопада минулого року, створює, на переконання громадських експертів, передумови для узурпації владою місцевих громадських ініціатив і суперечить Стратегії розвитку громадського суспільства. Саме тому, як зазначив Орловський, представниками громадських організацій і народними депутатами було розроблено альтернативний законопроект, який пройшов публічне обговорення та був визнаний таким, що відповідає демократичним стандартам та інтересам органів самоорганізації населення.

"Чинне законодавство не дає умов для належного існування таких органів, і надзвичайно важливо, щоб Верховна Рада прийняла вказані закони", - сказав Орловський.

У свою чергу Крупник нагадав, що за даними Держкомстату, на початок лютого цього року в Україні офіційно зареєстровано 1,5 тис. органів самоорганізації населення різного територіального статусу, а кількість легалізованих шляхом усного повідомлення чи тих, що перебувають на стадії створення, щонайменше у десять разів більше.