Київ. 26 лютого. УНІАН. Представники аграрних асоціацій та бізнесу вважають, що міністром аграрної політики та продовольства України в новому уряді повинна бути аполітична людина, яка готова реформувати галузь і знайти в роботі, що проводиться ним, баланс між інтересами дрібних господарств і великих агрохолдингів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники Асоціації виробників молока (АВМ), Асоціації свинарів та низки сільськогосподарських компаній.

За словами генерального директора компанії-дистриб'ютора засобів захисту рослин і насіння «Еридон» Сергія Кролевця, управління міністерством потрібно покласти на молодих людей, які готові почати активну роботу з модернізації діяльності міністерства.

Відео дня

«Я вважаю, потрібно, щоб приходили молоді люди. Люди, які можуть управляти, люди, які розуміють, що потрібно робити, але не політики. Цих молодих людей потрібно шукати, проводити семінари й круглі столи. Таких людей дуже багато», - сказав Кролевець.

«Він також повинен бути реформатором, але водночас толерантною людиною, яка могла б збалансувати все, що є в сільському господарстві, між домогосподарствами і великими холдингами», - додала член Асоціації свинарів України Надія Кудлай.

Учасники прес-конференції відзначили, що більше всього цим вимогам відповідають президент АВМ Андрій Дикун і народний депутат Олександр Мирний (ВО «Свобода»).

За словами Дикуна, першочергові завдання, які повинен вирішити Мінагропрод під новим керівництвом, – це ослаблення тиску на дистриб'юторів агрохімії, зупинка необгрунтованих перевірок фермерських господарства, врегулювання питання з реєстрацією оренди землі. Крім того, він вважає за необхідне продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 2025 року, а також збереження до 2025 року податкових пільг для аграріїв.

Що стосується роботи в парламенті, то в АВМ підкреслюють необхідність ухвалення низки законопроектів, що регулюють роботу державної машини.

«У нас є низка вимог. Пріоритетні законопроекти, які ми хотіли б, щоб терміново були прийняті в Україні, – це законопроект про ліквідацію місцевих державних адміністрацій, законопроект про формування місцевих бюджетів, законопроект про порядок імпічменту президента, про Центральну виборчу комісію і законопроект про Майдан», - сказав Дикун.

Депутат Мирний, який також був присутній на прес-конференції, погодився з необхідністю внесення істотних змін у діяльність Мінагропроду.

«Міністерство аграрної політики повинне створювати умови для роботи сектора, а не регулювати його», - підкреслив він.

За його словами, для успішного розвитку сільського господарства країни необхідно залучати до роботи в ньому молодих фахівців, нормалізувати роботу Аграрного фонду, зробивши його ефективним регулятором на ринку аграрної продукції, а також знизити бюрократичний тиск на галузь, скоротивши кількість дозвільних документів, необхідних для торгівлі сільгосппродукцією.

Як повідомляв УНІАН, у результаті тривалих акцій протесту українців, під час яких десятки людей загинули, а сотні поранені, Президент Віктор Янукович і ряд міністрів були відправлені у відставку. На сьогоднішній день у Верховній Раді тривають консультації щодо кандидатур на посади прем'єр-міністра і міністрів.