Київ. 25 лютого. УНІАН. У Києві презентовано " Громадський рух за єдину країну, народовладдя та громадський контроль".

На прес-конференції в УНІАН рух представив його головний координатор, голова правозахисної організації «Ваша Надія» Федір Олексюк.

Він наголосив, що громадський рух є аполітичним і нейтральним до всіх політичних партій.

Відео дня

За словами координатора, об’єднання започатковано з метою консолідації усіх “здорових суспільних і громадянських сил” в усіх регіонах України для захисту цілісності, територіальної недоторканності країни, створення системи справжнього народовладдя та громадянського контролю за владою.

“Громадський рух є об’єднання, що визнає авторитет Всевишнього Бога, а Десять Заповідей - як фундамент нової Конституції і всіх законів України”, - зазначив Олексюк.

Він також додав, що рух виступає за розбудову Незалежної України як позаблокової та нейтральної країни, що не входить у жодні наддержавні об’єднання чи союзи, та будує свої зовнішні відносини на принципах партнерства, добросусідства, взаємовигідних відносин з усіма країнами, блоками, союзами.

На переконання Олексюка, Україна зараз стоїть на порозі грандіозних подій.

“Звичайно, що деякі лозунги Майдану і те все, що говорять по всій Україні, — є позитивним процесом. Це протистояння є, як стартер, який запустив силу народу. Але цей генератор сьогодні ще крутить одна частину - в одну сторону, друга — в іншу. Наше завдання сьогодні, щоб цей генератор працював дійсно і давав енергію для цілої країни. Ті події, які сьогодні відбуваються, вони фактично розділяють країну”, - наголосив він.

Олексюк висловив переконання, що Україні не варто поспішати з проведенням виборів Президента та народних депутатів, бо це може призвести до нового протистояння.

“Ми знаходимось в надзвичайно напруженій і наелектризованій ситуації і вибори — їх популізм — призведе до ще більшого протистояння”, - сказав Олексюк.

Він також заявив, що переконаний в необхідності обов’язкової люстрації влади в країні для появни нової генерації політиків, які дійсно зможуть змінити всію систему влади в Україні.

“Якщо сьогодні прийдуть люди, які не заплямовані у тих подіях, про які ми знаємо, то, звичайно, вони наведуть порядок. Але ми знаємо, що у владу дуже часто приходять нормальні люди, які потім стають такими, як та система. Тому сьогодні, якщо цю систему не змінити повністю, то хто б туди не приходив, є велика спокуса....”, - зауважив координатор новоствореного руху.

За словами Олексюка, український народ має достатньо нових лідерів, і це продемонстрував Майдан, протистояння.

“Тільки їх мало хто знає, їм поки немає дороги”, - зауважив він.

Крім того, в русі, за словами Олексика, вважають, що повернення до Конституції 2004 року є повторним її “гвалтуванням”, а тому країні потрібно прийняти нову Конституцію.

Також у новоствореному русі категорично проти створення постійного коаліційного уряду. Члени руху виступають за формування тимчасового уряду на 2 місяці та початку створення “Уряду народної довіри” з надзвичайними повноваженнями через підписання конституційного договору між Верховною Радою і Кабміном.