Київ. 24 лютого. УНІАН. Конфедерація вільних профспілок України закликає народних депутатів Верховної Ради звернути увагу на соціально-економічні проблеми поряд з політичними, і вирішити питання з виплат заробітних плат, пенсій, стипендій, а також з безробіттям.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Конфедерації вільних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України, заступник голови Всеукраїнського страйкового комітету Михайло Волинець.

"Ми вимагаємо збільшити рівень пенсій, рівень стипендій, заробітних плат. Потрібно звернути увагу на соціальні виплати, а не тільки на політичні питання, які, поза сумнівом, є дуже важливими", - заявив Волинець.

Відео дня

За його словами, ще однією важливою проблемою залишається підвищення рівня безробіття, яке з кожним днем зростає, а не зменшується, як повідомляє Державна служба статистики України.

"Ще до революційних процесів у нас було 5 млн безробітних. Хоча влада, служба статистики, Міністерство соціальної політики повідомляють, що рівень безробіття все падає і падає", - сказав голова Конфедерації вільних профспілок.

Волинець вважає, що профспілки України повинні взяти на контроль роботу відомств і міністерств з виплат заробітних плат, адже тільки так "можна досягти своєчасних виплат або виплат взагалі за галузями".

Також Волинець повідомив, що Всеукраїнський страйковий комітет не проводитиме страйк, запланований на 25 лютого, через позитивні зміни, що відбулися в країні за останні дні.

"Ми вважаємо, що зараз змінилася влада, відбулися такі події на Майдані. У людей кращі очікування, ніж ще тиждень тому. Формуються нові органи влади. Ми не хочемо зіграти на руку колишній владі, сусідам, які впливають на Україну", - сказав він.

При цьому Волинець наголосив, що в разі необхідності страйки можуть бути проведені пізніше. Зокрема, дата, місце і форма проведення - будуть визначені пізніше.

Як повідомляв УНІАН, у грудні галузеві профспілки заявили про намір провести страйк проти закладеного в державному бюджеті на наступний рік недостатнього фінансування науки, освіти, медицини та інших сфер, а також на підтримку дій і вимог мітингувальників на Майдані. Тоді Волинець заявив, що представники профспілок почули заклик опозиції, який звучить зі сцени Майдану, про те, що потрібно проводити страйки. При цьому він вважав, що лідери опозиції і мітингувальники не зможуть організувати їх самостійно, цим повинні займатися профспілки.