Київ. 6 лютого. УНІАН. За період масових акцій в Україні, починаючи з кінця листопада 2013 року, постраждали 139 журналістів. Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив медіаюрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко.

Під час прес-конференції, правозахисники наголосили на тому, що більшість нападів є усвідомленими та цілеспрямованими діями представників органів влади з метою перешкодити журналістам виконувати їхні професійні обов’язки.

“На наше переконання, більшість нападів на журналістів, більшість тих випадків, коли журналісти ставали жертвами певних правопорушень, були свідомими діями з боку органів влади... Держава і органи влади несуть повну відповідальність за дії своїх працівників, за дії працівників “Беркуту”, які стріляли, били кийками, починаючи від подій на Банковій 1 грудня. Це стосується і подій на Грушевського”, - додав директор Інституту Медіа-права Тарас Шевченко.

Відео дня

Юристи радять журналістам звертатись за юридичною допомогою та оскаржувати неправомірні дії стосовно них, в судовому порядку, звертаючись, зокрема, і до міжнародних судів.

“Крім українських судів, є можливість звернень до Європейського суду з прав людини. Це може бути тривалим процесом, але вже зараз справи по українцям, які постраждали на Майдані, визначаються як пріоритетні, а це означає, що строки розгляду можуть бути скорочені від звичайних 4-5 до прискорених рік-два... Є дві процедури. Загальна передбачає, що перш ніж звертатись до Європейського суду, потрібно пройти всі інстанції в Україні, але по тим журналістам, які постраждали на Банковій, вони можуть одразу звертатись до Європейського суду. Тому що держава по суті амністувала тих правоохоронців, які били журналістів і перешкоджали виконувати їм журналістську діяльність і прийняла закон, за яким звільняються від відповідальності ті, хто перевищив свої повноваження та перешкоджав журналістській діяльності. Оскільки, прийнявши закон, держава амністувала як учасників процесу, так і тих, хто їх бив. Оскільки вона сказала сама, що жодного правосуддя відносно тих людей, які били журналістів, в Україні немає, це відкриває пряму дорогу до Страсбурга. Відсутні можливості захисту в Україні, а це означає, що по суті, використані всі можливі засоби захисту. Тому тих журналістів, які були визнані потерпілими по подіям на Банковій, ми закликаємо готувати звернення до Європейського суду... Тільки по Банковій і по подіям грудня поки можна звертатись до Європейського суду”, - сказав Шевченко.

Він також зауважив, що журналісти, які постраждали, за рішенням Європейського суду, можуть отримати від 10 до 20 тисяч євро компенсації.

“Ми наголошуємо на тому, щоб саме журналісти або адвокати, які їх захищають, звертались до нас. Це допоможе нам фіксувати всю інформацію і узагальнювати її. В подальшому ця інформація може бути доказами у всіх справах, які є суміжними або ж ці справи можуть об'єднатись в одну. Тобто наша мета – не дати можливості комусь лишитись без допомоги і щоб про всі ці випадки дізналась світова громадськість”, - додала медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.