Київ. 21 січня. УНІАН. Депутати Київради у зв'язку із напруженою ситуацією у Києві та сутичками між мітингувальниками та правоохоронцями в центрі столиці пропонують відновити діяльність громадських формувань з охорони порядку, щоб кияни самі могли захищатися законними методами.

Про це депутат Київради, голова фракції "Столичні реформи" Юрій Дмитрук заявив на прес-конференції УНІАН.

“Ми хочемо ініціювати громадське обговорення питання про відновлення функціонування дружинників (громадських формувань з охорони порядку) для того, щоб кияни самі себе могли захищати законними методами. Наразі у Києві 12 тис. 615 дружинників, про яких вже забули, і ми не пам'ятаємо, коли вони виходили на вулиці”, - зазначив депутат.

Відео дня

Він наголосив, що ситуацію у столиці необхідно повернути у правове русло.

“Тому що якщо сьогодні кийки, палиці, біти — це початок, то далі що - вогнепальна зброя? Нам потрібно повернутися до закону України “Про участь громадян в охороні громадського порядку”. Такі формування є в усіх країнах світу”, - сказав Дмитрук.

За його словами, депутати Київради хочуть відновити діяльність цих громадських формувань.

«Тому що кияни розуміють, що ситуація критична і заходить у глухий кут, коли людям страшно стає виходити на вулицю, страшно стає батькам за своїх дітей, тому що діти є діти, вони хочуть подивитися, як тут стріляють”, - вважає Дмитрук.

“Є положення про діяльність громадських формувань з охорони порядку. На Євро-2012 вони працювали, тому що міліціонерів зі знанням англійської мови небагато, а серед дружинників дуже багато людей, які спокійно володіють іноземними мовами, і вони як волонтери працювали на охороні громадського порядку. Дружинників можна застосовувати скрізь: на спільному патрулюванні з міліцією, в самостійному патрулюванні, патрулюванні зі своїми собаками - настільки різноманітними можуть бути форми і методи їхнього застосування, які передбачені чинним законодавством”, - зазначив Дмитрук.

Він нагадав, що дружинники ходять вулицями з пов’язками, зі значками на одязі, мають відповідні посвідчення.

«Вони зрозумілі для населення (без арматурини в руках), їх люди не будуть боятися», - додав депутат Київради.

Своєю чергою голова постійної комісії Київради з питань гуманітарної політики, керівник депутатської групи "Соціальна справедливість" Алла Шлапак висловила переконання, що батьки дітей, які ходять у дитсадки в центрі міста, мають залучити дружинників до охорони дитсадків.

“Сьогодні батьківські комітети, особливо в центрі столиці, мають провести засідання та прийняти рішення щодо звернення до певної організації для надання дружинників для охорони дитсадочків чи навіть батьки цих дітей погодяться бути дружинниками і будуть забезпечувати безпеку своїх дітей, тим більше, що в садочках ніякої охорони немає, якщо ще в школах деяких є, то в садочках вона відсутня”, - зауважила Шлапак.

 

Вона додала, що існують органи самоорганізації населення, “які мають провести збори і вирішити, що на їх території створено такі дружини”.

Як повідомляв УНІАН, 19 січня в Києві після Народного віча, учасники якого засудили прийняті Верховною Радою 16 січня антидемократичні закони, частина протестувальників вирушила до будівлі парламенту. Проте шлях їм перекрили правоохоронці, після чого на вулиці Грушевського почалися сутички.

Сьогодні зранку між мітингувальниками і правоохоронцями стали священики і сутички припинилися.