Київ. 21 січня. УНІАН. З’єднувальною ланкою для діалогу українських громадян із владою з метою захисту прав та інтересів жителів мають стати органи самоорганізації населення (ОСН).

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив глава правління Київського міського центру «Асоціації сприяння самоорганізації населення» Андрій Нестерков.

«Особливо актуальне створення ОСНів у Києві, де зараз немає районних рад і жителі відірвані від влади. Саме ОСНи мають стати тією ланкою, яка пов'язуватиме владу із населенням», - сказав Нестерков.

Відео дня

За його словами, ОСН, згідно з існуючим в Україні законодавством, - це представницький орган, який фактично дозволяє залучати людей до самоврядування й вирішувати ті або інші проблеми жителів на рівні будинків, кварталів, районів і навіть населених пунктів.

«Дуже багато ініціативних груп або ОСНів створюється саме на грунті повної проблематики. Зокрема, в Києві це протестні настрої проти забудови або інші локальні проблеми. Але коли вирішується проблема, тоді в ініціативних груп зникає інтерес і вони перестають активно працювати», - зазначив член правління Київського міського центру «Асоціації сприяння самоорганізації населення» Валерій Гуманенко.

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор програми «Громадянське суспільство та належне врядування» (реалізується Міжнародним фондом «Відродження») Олексій Орловський відзначив важливість того, щоб ця активність населення не знижувалася, а спрямовувалася в інші русла.

«Важливо, щоб активність ініціативних груп не затухала після того, як щось вдалося або не вдалося відстояти, а щоб вона реалізовувалася і в інших сферах. Зокрема, це питання житлово-комунального господарства, соціальний захист, впорядкування тощо», - сказав Орловський.

За його даними, на сьогоднішній день в Україні зі статусом юридичної особи зареєстровано вже понад 1,5 тис. ОСНів. При цьому Орловський зазначив, що незареєстрованих ОСНів набагато більше.

Незважаючи на це, позитивний досвід відстоювання інтересів жителів за допомогою ОСНів, на думку Нестеркова, поширюється не дуже активно.

«Але, на жаль, в Україні не дуже добре поширюється інформація про органи самоорганізації населення й не всі знають взагалі, що це таке», - нарікнув Нестерков.

Тому для популяризації створення ОСНів і вирішення проблем їх діяльності асоціація створила в Києві спеціальний ресурсний центр «Лівобережжя».

«Для вирішення проблем створення ОСНів та їх діяльності ми створили ресурсний центр за допомогою Міжнародного фонду «Відродження» й рік тому почали його роботу. Було проведено 6 тематичних навчальних заходів, на яких ми вивчали питання від початку реєстрації ініціативних груп і закінчуючи реалізацією їх повноважень», - сказав Гуманенко.

За його словами, мета асоціації – збільшити кількість ОСН у країні до такого числа, щоб місцева влада й чиновники не могли «відхреститися» від населення й були вимушені брати до уваги думку місцевих жителів.

Підбиваючи підсумок прес-конференції, Орловський зазначив, що в ОСН є дуже багато стимулів як для представників громадськості, так і для зацікавлених органів влади.

«Оскільки там, де співпрацюють органи влади з представниками органів самоорганізації населення, де вони хоча б не заважають ОСНам – там значно більше позитивних практик і прикладів саме вирішення нагальних проблем», - резюмував він.

Довідка УНІАН. Орган самоорганізації населення - це представницький орган, що створюється жителями, які на законних підставах проживають на території селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених Законом України «Про органи самоорганізації населення».

Всеукраїнська асоціація сприяння самоорганізації населення - громадська неполітична організація, створена в 2006 році. Асоціація надає допомогу на всіх етапах створення й роботи органів самоорганізації населення, надає консультації, розробляє й добивається ухвалення ефективної законодавчої та нормативної бази місцевого самоврядування як на державному, так і на місцевому, рівнях тощо.