Київ. 16 січня. УНІАН. Головними проблемами громадських організацій в Україні є відсутність фінансування, соціального захисту і зворотного зв'язку з боку держави.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему «Проблеми громадських організацій в Україні» заявив правозахисник, голова правління МГО «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» Едуард Багіров.

«Якщо немає можливості громадським організаціям орендувати приміщення, купувати канцтовари, конверти, марки, запрошувати громадян для бесід у свій офіс, щоб запросити фахівців, юристів, адвокатів, які могли б грамотно підготувати документи, скарги, заяви в органи державної влади, то ефективність роботи мінімальна... Ось найголовніша проблема, яка сьогодні є, - це небажання держави підтримувати (фінансово - УНІАН) громадські організації», - сказав він.

Відео дня

Також, за словами Багірова, чиновники і депутати не реагують на заяви і запити громадських організацій. «Чиновники просто не відповідають, 90% листів залишаються без відповіді. Це найглобальніша проблема... Крім того, представники громадських організацій можуть захищати права тільки своїх членів... Ось ці нюанси необхідно вилучити із закону», - пояснив він.

Багіров повідомив, що у зв'язку з цим 22 листопада минулого року направив більш як 200 депутатам Верховної Ради, членам всіх фракцій проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки громадських організацій і соціального захисту керівників постійно діючих колегіальних органів і громадських організацій».

«Там чітко вказано прохання депутатам, щоб вони внесли зміни до низки законів. Якщо ГО працює, допомагає людям, є користь від неї, припустимо впродовж п'яти років, надати підтримку від держави у вигляді бодай оплати оренди, канцтоварів, марок... Також порушено питання соціального захисту, тому що дуже часто громадські діячі потрапляють у різні правові ситуації, коли вони стають звинуваченими в скоєнні якихось злочинів, підозрюваними, одержують погрози на свою адресу», - пояснив правозахисник.

Багіров уточнив, що близько 30 депутатів відповіли, що підтримують цю ініціативу. Проте, на думку Багірова, малоймовірно, що в статтю витрат бюджету на цей рік внесуть відповідні зміни.

«Але можна сподіватися на 2015 рік, що в 2015 році наша пропозиція буде прийнята і буде нормальне фінансування. Питання не у фінансуванні, а в ставленні влади... Це стосується не тільки сьогоднішньої влади, а влади впродовж 20 років», - додав він.

Багіров також зазначив, що є багато людей, які хотіли б допомогти громадським організаціям.

Він запропонував створити міжнародний добродійний фонд, який реалізовував би проекти, спрямовані на захист прав людини в Україні. «Хай туди увійдуть журналісти, громадські діячі, меценати, вести публічний облік, відстежувати кожну копійку, але щоб з цього фонду ми витрачали гроші на ці громадські проекти, які будуть реально корисні... Щоб цей фонд реалізовував проекти, спрямовані на захист прав людини в Україні», - пояснив Багіров.