Київ. 15 січня. УНІАН. Відомі українські громадські діячі звертаються до Ради Всеукраїнського об’єднання “Майдан”, лідерів парламентських і позапарламентських політичних партій, громадських організацій і рухів з із закликом підтримати їхню ініціативу щодо проведення всеукраїнського референдуму про дочасні вибори Президента України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова ГО “Українське юридичне товариство” Олег Березюк.

За його словами під зверненням підписались на сьогодні 20 осіб. Серед них - Герой України, громадський діяч, політв'язень Левко Лук'яненко, Герой України, координатор Народного комітету захисту України Дмитро Павличко, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко, Герой України, професор В'ячеслав Брюховецький, письменник, політичний діяч, лауреат Шевченківської премії Василь Шкляр, Герой України, письменник, лауреат Шевченківської премії Юрій Мушкетик.

Відео дня

У зверненні зазначається, що нинішній режим «зухвало нехтує вимоги опозиції та продовжує репресивні акції проти активістів Євромайдану в усіх регіонах України».

На думку ініціаторів референдуму, в Україні - «системна криза влади, викликана політикою правлячого режиму Віктора Януковича, який відмовляється від пошуку шляхів її компромісного розв'язання».

«Найкращим засобом виходу з кризи є ліквідація антидержавного, антинародного та антиукраїнського правління Януковича, який уособлює цей режим та авторитарно керує ним. Позбавлення Януковича влади має стати імперативом діяльності опозиції уже зараз, оскільки політика його режиму становить загрозу самому існуванню незалежної України, ігнорує нагальні потреби суспільства, порушує фундаментальні права і основоположні свободи громадян, позбавляє їх перспективи жити відповідно до європейських цінностей і стандартів... Підтримуючи програмний маніфест Майдану, спрямований на перезавантаження системи державного управління, усвідомлюємо, що його реалізація є неможливою за президентства Януковича. Початковим етапом усунення Януковича з поста Президента в легітимний спосіб може стати організація всеукраїнського референдуму. Предмет референдуму – проведення дострокових виборів Президента України», - озвучив текст звернення Березюк.

Як зазначив Лук'яненко, дана ініціатива має активізувати діяльність Майдану і є однією з тих, що спрямована проти «антиукраїнської влади».

У свою чергу, доктор юридичних наук, професор, Надзвичайний та Повноважний посол України, суддя Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко зауважив, що дана ініціатива жодним чином не суперечить майданівським ініціативам, а навпаки їх доповнює.

«Дана ініціатива з юридичної точки зору є абсолютно легітимною, законною. Це процес, який дасть в Україні сьогодні консолідувати зусилля великої кількості громадян і припинити цю узурпацію влади, яка відбувається в Україні... За наслідками цієї ініціативи ми чекаємо відгуку від лідерів опозиційних сил. Ми б хотіли провести відкриту зустріч щодо конкретики цього процесу», - додав кандидат юридичних наук, співробітник Інституту держави і права ім. Корецького НАН України Станіслав Батрин.

Водночас Березюк зауважив, що автори ініціативи знають, як організувати референдум, але для цього потрібно задіяти великий організаційний ресурс. За його словами, люди, які стоять на Майдані, готові долучитись до такої роботи.