Київ. 17 грудня. УНІАН. Благодійна організація “Всеукраїнська Ліга “Легалайф” із захисту прав осіб, які надають платні сексуальні послуги, закликає толерантно ставитися до працівників секс-індустрії, Міжнародний день проти насильства стосовно яких відзначається сьогодні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила голова цієї організації Ірина МІШИНА.

"Ми закликаємо суспільство до поваги людської гідності осіб, залучених до комерційного сексу, неприпустимості дискримінації та протидії насильству стосовно до однієї з найбільш маргіналізованих категорій нашого суспільства", - сказала І.МІШИНА.

Відео дня

Вона повідомила, що, за оцінками експертів, в Україні на сьогодні налічується від 63 до 93 тис. секс-працівників, і практично всі вони знаходяться поза законом й регулярно зазнають насильства "як з боку клієнтів, так і (частіше) з боку правоохоронців".

У свою чергу, лідер ініціативної групи секс-працівників Кіровограда Наталія ІСАЄВА висловила обурення з приводу фактів насильства над жінками з боку міліції.

"Просто жахливо, коли твої права порушують ті, хто мав би їх захищати. Кого ж тоді кликати на допомогу?", - сказала Н.ІСАЄВА.

Її позицію підтримала керівник громадського центру для секс-працівників м.Києва Олена ЦУКЕРМАН.

"Переважна більшість дівчат, які надають послуги, висловлюють недовіру до працівників міліції, яка провокує у них страх, оскільки неодноразово зазнавали насильства з їх боку. Хоча, починаючи з 2006 року, у нас в країні проституція не злочин, а адміністративне правопорушення - таке саме, як перейти дорогу в невстановленому місці, або палити там, де не дозволено", - сказала вона.

Водночас на запитання, чи доцільно в Україні легалізувати проституцію, всі учасниці прес-конференції висловилися негативно.

"У нас є така упевненість, що у даний час Україна, суспільство морально не готові до легалізації цього", - сказала І.МІШИНА.

На її думку, у разі легалізації проституції велика частина осіб, які нею займаються, будуть вимушені "іти в тінь, оскільки не бажають афішувати свою роботу". При цьому вона пояснила, що 80-90% дівчат займаються комерційним сексом через відсутність інших можливостей заробити на життя.

Резюмуючи, І.МІШИНА запевнила, що Всеукраїнська Ліга “Легалайф” докладе усіх зусиль до викриття і запобігання випадкам насильства стосовно секс-працівників.

"Ми будемо за будь-якої можливості миттєво та публічно реагувати на подібні випадки", - запевнила вона.