Київ. 26 лютого, УНІАН. Фонд інтелектуальної співпраці “Україна - XXI століття” цього року здійснить ряд проектів щодо збереження національної історії та культури.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН народний депутат від БЮТ, голова ради фонду Богдан ГУБСЬКИЙ.

За його словами, у 2009 році фонд реалізує проект реставрації єдиного існуючого сотенного прапора середини XVIII століття з національним гербом (“Козак з мушкетом”) з колекції Національного музею історії України.

Відео дня

Б.ГУБСЬКИЙ зазначив, що “цей прапор був невдало реставрований - 80% його закрито і зруйновано”.

За його словами, прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО виступила з ініціативою щодо реставрації цього прапора. Її планується завершити до Дня незалежності України.

Б.ГУБСЬКИЙ повідомив, що на сьогодні у світі існує лише три гетьманські прапори, а один з них - прапор гетьмана Данила Апостола - знаходиться в Палаті зброї московського Кремля, і “цього року фонд проводить нову ініціативу - представлення цього прапора в Україні”.

Він зазначив, що виставку за участю цього прапора планується відкрити до Дня козацтва, 14 жовтня, у Києві. За його словами, за історичною довідкою, цей пропор був створений близько 1730 року.

Як повідомив Б.ГУБСЬКИЙ, також цього року Фонд “Україна - XXI століття” планує завершити видання “Історії української культури”. За його словами, на сьогодні вийшло друком чотири томи, а цього року має вийти п’ятий том, який буде складатися з двох книжок.

Голова ради фонду повідомив, що головним редактором цього тому є академік Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, і цей том стосується XX-XXI століть - “це ренесанс 20-х років XX століття, це українська культура під гнітом тоталітаризму, українська культура на етапі від Відлиги до Незалежності і розвиток української культури у період Незалежності”.

За словами Б.ГУБСЬКОГО, ті програми, які веде фонд, “у першу чергу спрямовані на пошук і розвиток наших культурних цінностей, на розвиток духовності”. За його словами, програми повинні бути спрямовані на те, щоб “виховувати і культивувати в нашого молодого покоління те, що без знання своєї історії немає майбутнього, без духовності ти не можеш вважати себе українцем”.

Як нагадав Б.ГУБСЬКИЙ, Фонд інтелектуальної співпраці “Україна - XXI століття” був заснований у 2000 році. За його словами, фонд реалізував понад 20 широкомасштабних проектів і програм, спрямованих на примноження наукового та інтелектуального потенціалу держави.