Київське юридичне товариство “Академія права” пропонує проект нової Конституції, якою передбачається ліквідувати такі інституції, як Рада національної безпеки і оборони, Конституційний Суд України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Вищу раду юстиції.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова цього товариства Олег БЕРЕЗЮК.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, функції цих органів мають бути розподілені між прокуратурою, урядом, Президентом України, Верховною Радою та Верховним Судом України, який, зокрема, має тлумачити Конституцію України.

Відео дня

О.БЕРЕЗЮК зазначив, що зміни до Конституції України, які були прийняті у грудні 2004 року, непродумані і неефективні.

Як сказав О.БЕРЕЗЮК, згідно з їх проектом Конституції, Президент України є главою держави і главою виконавчої влади. Він за згодою і за поданням прем’єр-міністра України призначає міністрів. Верховна Рада України, за проектом нової Конституції київських юристів, має здійснювати контроль за діяльністю органів виконавчої влади”. О.БЕРЕЗЮК зазначив, що Президент України може висловити недовіру прем’єр-міністру, що тягне за собою відставку уряду.

Він повідомив, що в проекті не передбачено право Президента України розпускати Верховну Раду України. За його словами, глава держави може це зробити в одному випадку - коли народ на референдумі висловить недовіру парламенту. В той же час, якщо народом буде висловлена довіра парламенту, то у відставку має піти Президент України.

У свою чергу член Ради Київського юридичного товариства Микола СЕЛЮК повідомив, що в проекті передбачено, що генерального прокурора України Президент може призначати і звільняти лише за згодою Верховної Ради України. Він зазначив, що пропонується Криму надати статус області України. Голови обласних адміністрацій призначаються Президентом України, і вони мають лише контролюючі функції.

О. БЕРЕЗЮК повідомив, що товариство 16 березня проведе засідання “круглого столу”, де буде обговорено даний проект нової Конституції. Він зазначив, що після цього товариство звернеться до Президента України Віктора ЮЩЕНКА з тим, щоб він оголосив всенародний референдум з прийняття нової Конституції України.