Київ. 18 травня. УНІАН. Експерти наголошують на бездіяльності влади щодо визнання факту збройної агресії РФ проти України та засуджують рішення Шевченківського райсуду Києва, який відмовився визнати факт агресії.

Про це вони заявили сьогодні під час прес-конференції в УНІАН, ініціатором якої виступило ГО «Відкрита Україна» (проект «Відкритий суд»).

Під час заходу експерти надали оцінку державній політиці у сфері захисту національних інтересів за два роки збройної агресії РФ проти України.

Відео дня

«На сьогодні ми розуміємо, що у вищого керівництва країни немає візії як захистити державний інтерес», - зазначив правозахисник, голова ГО «Відкрита Україна», керівник проекту «Відкритий Суд» Станіслав Батрин.

У свою чергу екс-генпрокурор (1991-1993), суддя Конституційного Суду (2006-2015) Віктор Шишкін наголосив на тому, що невизнання факту збройної агресії РФ є «злочинною бездіяльністю».

«У нас є достатньо доказової бази для встановлення факту збройної агресії РФ проти України», - підкреслив він.

У той же час надзвичайний і повноважний посол України, суддя Міжнародного кримінального суду (2001-2005), представник України у Раді ООН з прав людини (2006-2010) Володимир Василенко рішення Шевченківського суду назвав «одним із доказів, що у нас немає незалежної судової системи».

«Суд виконав вказівку президента…. З точки зору міжнародного права та нашого національного, така позиція влади є некомпетентною та безвідповідальною. З точки зору інтересів українських воїнів, які продовжують гинути, даючи відсіч збройній агресії є злочинною та шкідливою», - вважає Василенко.

На його думку, президент України мав би створити координаційний орган, який би зайнявся підготовкою консолідованої претензії до держави-агресора.

«У ній необхідно чітко навести і юридично оформити докази, які свідчать про те, що має місце збройна агресія РФ, підрахувати шкоду, якої зазнала Україна у ході агресії, визначити обсяг претензій до Росії, визначити вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності, обсяг шкоди, який спричинений злочинами, і цю консолідовану претензію по дипломатичних каналах потрібно пред’явити РФ як державі-агресору…. Одночасно з цим, ця претензія має бути направлена до ООН і поширена у цій організації як документ ООН. Це буде потужне джерело ознайомлення всього світового товариства з позицією України та фактами, які свідчать про збройну агресію», - наголосив Василенко.

Голова Українського юридичного товариства, громадський діяч Олег Березюк переконаний у тому, що суду було б просто підтвердити загальновідомий факт щодо агресії РФ проти України.

«Але суд замість того, щоб підтвердити факт, заперечує реальні речі, бо він не є незалежним, а повністю виконує вказівку АП, а можливо, навіть і самого президента. Бо сьогодні за безпеку країни, її обороноздатність відповідає Верховний головнокомандувач», - підкреслив експерт.

Член координаційної ради громадської правозахисної організації Всеукраїнський рух "Сила права" Андрій Сенченко зауважив, що позиція, яку зайняв представник президента у Шевченківському суді під час розгляду справи щодо визнання факту збройної агресії РФ проти України, ставить під загрозу можливість реалізації законних прав громадян України на компенсацію від країни-агресора.

У той же час генерал-лейтенант Олександр Скіпальський вважає, що в нинішній ситуації найбільш небезпечною є «політика руйнації добровольчого руху і компрометація волонтерського руху». Він також переконаний, що добровольчі рухи в Україні повинні об’єднатись.