Київ. 28 квітня. УНІАН. З 2 по 12 травня в Києві відбудеться вже восьма щорічна Міжнародна пасхальна асамблея «Духовність єднає Україну», яка проходить за підтримки Міністерства культури України, Національної спілки композиторів України, Національної всеукраїнської музичної спілки і Національної академії мистецтв України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила член оргкомітету Асамблеї, проректор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Леся Олійник.

Вона зазначила, що автором ідеї проведення Асамблеї є ректор НАМУ, доктор мистецтвознавства, народний артист України Володимир Рожок.

Голова оргкомітету Асамблеї Рожок наголосив, що урочисте відкриття Асамблеї відбудеться в Національному заповіднику «Софія Київська» 2 травня о 15 годині. За його словами, «трубачі НАМУ на дзвіниці будуть сповіщати про те, що розпочинається Міжнародна пасхальна асамблея». Він зазначив, що відбудеться концерт, а по його завершенню о 16 годині буде «передзвін всіх храмів Києва».

Рожок повідомив, що в рамках Асамблеї відбудуться «Музичні діалоги: Україна-Італія», де буде представлена прем’єра опери Джузеппе Верді «Ріголетто» – це спільний проект посольства Італійської Республіки в Україні та Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського. Він додав, що у Колонному залі Національної філармонії України буде концерт солістки Національної опери України, заслуженої артистки України Зої Рожок у супроводі філармонійного ансамблю «Рідні наспіви». За його словами, буде також «концерт духовної музики, автором якого буде дружина посла Італії Нансі Романо, вона буде диригувати». Голова оргкомітету розповів, що також будуть музичні діалоги - Україна-Швейцарія, Україна-Грузія, Україна-Німеччина. За його словами, новинкою Асамблеї є участь багатьох молодіжних колективів.

Рожок повідомив, що 9 травня в Успенському Соборі Києво-Печерської Лаври за традицією буде поминальна молитва «за всіма убієнними і в тому числі видатними діячами».

Рожок повідомив, що 5 травня відбудеться концерт пам’яті видатного українського композитора Олександра Білаша. Голова Благодійного фонду імені О.Білаша Олеся Білаш зазначила, що відбудеться концерт-присвята: «Я з пісні народної виріс…». «Я щаслива, що саме в залі Національної консерваторії ми зможемо і об’єднатися, і почути пісні Білаша, і поговорити про його постать», - додала вона. За її словами, планується «великий концерт, де б хотілося представити Білаша не лише як піснетворця».

Художній керівник Асамблеї, заслужений діяч мистецтв України Богдан Пліш повідомив, що було «важко продовжувати цю прекрасну традицію, утримувати на певному рівні, бо є брак фінансування». Він зазначив, що під час Асамблеї буде «чотири великі лінії», одна з яких буде присвячена 260-річчю від дня народження Моцарта. За його словами, зокрема, фінальним акордом Асамблеї стане виконання Коронаційної меси та Концерту для двох фортепіано з оркестром Моцарта. Він додав, що другою лінією буде «умовна дата - 1000-річчя зв’язків Афону і України», в рамках якої відбудуться концерти відомого Харківського ансамблю давньоцерковного співу «Стрітення». За його словами, до 260-річчя від дня народження Д.Бортнянського Чернігівський академічний камерних хор імені Д.Бортнянського представить перлини українського хорового співу, а до 250-річчя від дня народження С.Дегтярьова відбудеться міжнародна наукова конференція, яку завершить концерт «Перлини української духовної музики» у виконанні Муніципального академічного хору «Київ».

Член Оргкомітету Асамблеї Олександр Тарасенко повідомив, що одна з важливих функцій Асамблеї - здатність стимулювати до творчості молодих композиторів. «Я щасливий сьогодні презентувати проект Лідії Васіної, який називається «Великодній хоровий концерт», де до участі запрошені, колектив, яким я керую, - камерний хор "Fresco Sonore" Спасо-Преображенського собору міста Києва, професійна чоловіча хорова капела імені Левка Ревуцького і дитячий хор Києво-Печерської лаври. Концерт відбудеться 2 травня в Успенському соборі о 18.30», - сказав він.

Керівник благодійної програми «Вірою, надією єдині» Вікторія Савенко зазначила, що в цьому році пройде 14 благодійних заходів. За її словами, була підтримка «Приватбанку» і Благодійного фонду «Допомагати просто» і на подарунок Святошинському дитячому будинку було придбано пральну машину для великого об’єму прання. Вона наголосила, що в цьому році передбачається збір коштів під час Асамблеї для підтримки Ладижинського дитячого будинку, де знаходяться діти з важкими формами захворювання на ДЦП. За її словами, «там 70 % дітей є лежачі».

В прес-релізі Асамблеї зазначається, що у концертних програмах візьмуть участь провідні мистецькі колективи: Національний заслужений академічний народний хор України імені Г.Верьовки, Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького, Академічний хор імені Платона Майбороди Національної радіокомпанії України, Камерний хор «Intermezzo», Ансамбль класичної музики імені Б. Лятошинського, жіночий ансамбль «Покров», Архієрейський хор Свято-Георгіївського кафедрального храму «Глас» (м. Львів), Архієрейський хор «Воскресіння» Свято-Воскресенського кафедрального собору (м. Рівне), хор студентів Дрогобицького музичного училища імені В. Барвінського, камерний хор Київського інституту музики ім. Р. Глієра, а також Національний ансамбль солістів «Київська камерата»; творчі колективи Академії: Симфонічний оркестр, Оркестр народних інструментів, Камерний оркестр, Хор студентів, ансамбль трубачів та солісти Національної опери України імені Т.Шевченка – Тарас Штонда, Євген Орлов, Олександр Мілєв, Зоя Рожок; Тамара і Нателла Берайя (Швейцарія, Грузія).

Рожок повідомив, Асамблея закриється 12 травня у великому залі Національної музичної академії. «У нас всі концерти безкоштовні. В нас як в храмі - в храм люди заходять і не платять гроші», - наголосив він.