Київ. 5 квітня. УНІАН. Європейська насіннєва асоціація (ЕСА) сприятиме Україні у підвищенні конкурентоспроможності внутрішнього виробництва насіння, повідомив на прес-конференції в УНІАН директор ЕСА Берт Шольт.

«Ми хочемо працювати разом з Насіннєвою асоціацією України, обмінюватися думками, як можна поліпшити цей сектор і як ми можемо працювати з урядовими організаціями в Україні і Європі, щоб ставати дедалі конкурентоспроможнішими», - сказав Шольт.

Присутній на прес-конференції голова правління Насіннєвої асоціації України Олександр Федоров повідомив, що його організація має намір брати активну участь у формуванні ринкових відносин на українському ринку відповідно до європейських стандартів.

Відео дня

«Наша мета – це створення чітких правил гри, зрозумілих для всього суспільства, в тому числі європейського», - сказав Федоров.

За його словами, Насіннєва асоціація України (НАУ) сьогодні об'єднує в нашій країні приблизно половину учасників ринку – 32 українські та іноземні компанії.

Виконавчий директор НАУ Сюзанна Григоренко, яка також брала участь у прес-конференції, зазначила, що ринок насіння є основою розвитку аграрної галузі будь-якої країни. За її словами, важливо, щоб учасники ринку могли формувати та доносити до влади консолідовану позицію з усіх проблемних питань.

«Насіннєва сфера і селекційна діяльність є фундаментальними в аграрному господарстві, і без наявності кваліфікованого та компетентного (представництва – УНІАН), правового регулювання і фахівців, говорити про її розвиток ми б не могли в подальшому», - сказала Григоренко.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці травня – на початку червня представники Євросоюзу проводили аудит системи контролю та сертифікації насіння зернових культур в Україні на предмет її відповідності європейським стандартам. По закінченню перевірок місія позитивно оцінила українську систему сертифікації насіння. Однак ця оцінка була попередньою і не є безумовною. Остаточні висновки за результатами аудиту очікувалися в першому кварталі 2016 року, однак ще не опубліковані. Визнання української системи сертифікації еквівалентної європейській відкриє доступ вітчизняним виробникам насіння на ринок Європи.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/64321