Київ. 17 березня. УНІАН. Колектив Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського подав позов до суду на народного депутата Ірину Суслову та колишнього працівника Академії Євгенію Басалаєву, щоб відстояти репутацію, честь і гідність колективу та керівництва Академії.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив проректор з адміністративно-правової та виховної роботи НМАУ ім. П.І.Чайковського, кандидат юридичних наук Анатолій Бровій.

«17 лютого цього року у ВР відбувся брифінг народного депутата України Ірини Суслової за участю колишнього працівника Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського Басалаєвої, на якому було висунуто низку безпідставних та бездоказових звинувачень на адресу керівництва та колективу Академії в тому, що керівництво та ректор завдали збитки державі на суму 3,5 млн.грн. Начебто в Академії проводиться антиукраїнська діяльність, незаконна передача власності тощо. Ці звинувачення є безпідставними. Це називається наклепом, оскільки заяви не підтверджені жодними документами. Особи, які дозволили собі подібні звинувачення, мають нести відповідальність згідно чинного законодавства України», - наголосив він.

За словами Бровія, позов було подано до Оболонського районного суду Києва 11 березня.

«Ми вже подали позов до суду з метою притягнення осіб до відповідальності і з метою захисту честі, гідності та ділової репутації Академії і її ректора. Наш позов прийнято. Ми вимагаємо визнати такі дії Суслової та Басалаєвої наклепом, (вимагаємо) публічного вибачення за ті звинувачення, які є безпідставними, оскільки немає жодних підтверджуючих документів, а також стягнути моральну шкоду», - підкреслив проректор.

Він також зазначив, що рішення про звернення до суду було прийнято трудовим колективом Академії на загальних зборах. Також було прийнято рішення звернутись від імені колективу до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та керівника регламентного комітету ВР з вимогою дати оцінку діям народного депутата.

У свою чергу ректор НМАУ імені Чайковського, народний артист України Володимир Рожок також наголосив на тому, що всі заяви на його адресу з боку Басалаєвої є наклепом. За його словами, конфліктна ситуація виникла після того, коли вона як сумісниця в НМАУ не пройшла конкурс на заміщення посади завідувача кафедри камерного ансамблю.

«Басалаєва є випускницею Академії і працювала сумісником і ніколи в штаті не працювала. Коли вона працювала на кафедрі, то її силами створювалась нездорова атмосфера на кафедрі. До мене звертались викладачі і просили вгамувати її…. Дійшло до того, що я її попередив, що якщо вона й надалі буде проводити таку політику на кафедрі, то я, як ректор, маю повне право її, як сумісника, звільнити з кафедри за наказом. Вона трішки вгамувалась. У березні 2012 у неї закінчився термін перебування на посаді завідувача кафедрою… Кафедра рекомендувала на посаду Анатолія Гудька. Потім було обрання на вченій раді, яка шляхом таємного голосування, повним складом проголосувала за Гудька. Процедура не була ніде порушена», - розповів ректор.

Також завідувач кафедри історії української музики НМАУ ім. П.І. Чайковського, народний артист України, професор Мирослав Скорик зазначив, що призначення Гудька замість Басалаєвої відбувалось чесно та прозоро.

«Це все було абсолютно чесно та прозоро. За неї не було віддано жодного голосу. Я думаю, і члени лічильної комісії це підтвердять, ніякого тиску на нас не було, бо ми всі знаємо, як працює Басалаєва», - резюмував він.