Київ. 18 лютого. УНІАН. Громадські організації закликають Верховну Раду ухвалити законопроект, що дозволяє зберегти мережу центрів обліку бездомних, які дають можливість тисячам бездомних українців зареєструватися та отримати цивільні права, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова громадської ради при Міністерстві соціальної політики Григорій Кабанченко.

«Підключилися депутати, Міністерство (соціальної політики України - УНІАН) розробило закон, ми звертатимемось до президента, щоб він вніс як невідкладний, і щоб його протягом тижня-двох ухвалили», - сказав Кабанченко.

Як пояснив присутній на прес-конференції секретар Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики Ігор Камінник, у грудні минулого року парламент ухвалив закон, що вносить зміни до Закону «Про свободу пересування та вільного вибору місця проживання в Україні». Цей закон позбавляє центри реєстрації бездомних права реєструвати бездомних за місцем перебування. Якщо раніше ці центри, що діють по всій території України, могли реєструвати громадян за місцем перебування, то тепер вони зобов'язані робити це лише при виділенні ліжкомісць бездомним. Ці зміни набувають чинності 4 квітня 2016 року. Якщо це станеться, то центри не зможуть надати реєстрацію тисячам українців. А оскільки місцеві влади не зможуть виділяти достатньо коштів на надання ліжкомісць усім, хто цього потребує, центри, за словами Камінника, можуть почати закривати. «Вже зараз, закон ще не набув чинності, а в деяких регіонах центри починають закривати», - сказав Камінник. Для виправлення ситуації був розроблений і зареєстрований у Верховній Раді законопроект №3833, який скасовує норму про обов'язкове надання ліжкомісць для реєстрації бездомних.

Відео дня

Президент об'єднання громадян «Народна допомога» Іван Ковалішин на прес-конференції повідомив, що дані зміни можуть стосуватися десятків тисяч людей. Це стосується всіх людей, які не мають місця реєстрації: безпритульних, тимчасових переселенців, ув'язнених, які виходять на свободу, сиріт, які випускаються з інтернатів, та інших.

Без отримання тимчасової реєстрації, яка сьогодні видається на півроку, ці категорії громадян не зможуть голосувати, отримувати пенсії, допомоги та інші види соціальної допомоги. Діти, які випускаються з інтернатів для сиріт після досягнення повноліття, не зможуть отримати паспорт або вступити до середніх та вищих навчальних закладів.

Довідка УНІАН. Система обліку бездомних була створена в Україні в 2006 році. За даними Міністерства соціальної політики, станом на 1 січня 2015 року в Україні функціонувало 87 відділень із обліку бездомних, в яких на обліку перебувало 26,3 тис. осіб. Ці центри можуть створюватися не лише органами місцевого самоврядування, але й недержавними організаціями.

Також в Україні діє 31 заклад для бездомних, де бездомні отримують ліжкомісця. 12 таких установ утворено недержавними організаціями. Загальна кількість ліжкомісць у таких установах становить близько 2 тисяч, водночас у 2014 році їх послугами скористалися 17 тис. осіб.