Київ. 11 лютого. УНІАН. Асоціація свинарів України (АСУ) прогнозує дефіцит свинини українського виробництва на внутрішньому ринку, що призведе до зростання цін на свинину в живій вазі й до збільшення його імпорту, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова АСУ Артур Лоза.

«До кінця цього літа або початку осені у нас може бути деякий дефіцит на ринку. Це може призвести до зростання ціни на живець, і це зростання може спровокувати імпорт з-за кордону», - сказав Лоза.

За його словами, девальвація гривні є ключовим бар'єром на шляху імпортного м'яса на український ринок, тому що ціна закордонного м'яса вища, ніж вітчизняного. Однак свинарі стурбовані тим, що низька закупівельна ціна свинини в живій вазі, що становить приблизно 25 грн/кг, не покриває собівартості виробництва. У зв'язку з цим галузь зазнає збитків, і багато підприємств планують виходити з ринку, що призведе до дефіциту.

Відео дня

Присутній на прес-конференції керівник відділу свинарства підприємства «Аграрна компанія 2004» Олександр Вахнован зазначив, що 70% собівартості виробництва свинини становлять зростаючі витрати на корми.

«Лише за кормами ми сходимося на ціні 18,90 грн за 1 кг, плюс додаємо 30% - зарплата, медикаменти та інші витрати. В такому разі собівартість виходить 24,60 грн/кг. А ціна на ринку найбільш поширеної свинини першої категорії на сьогоднішній день – від 24 до 26 грн», - сказав Вахнован.

Лоза відзначив, що ціна в 70-80 грн/кг у супермаркетах формується за рахунок переробників і роздрібних мереж. Приміром, за його словами, вартість напівтуші свинини у переробника становить вже близько 35-37 грн/кг. Разом з тим він зазначив, що у Польщі вартість свинини для кінцевого споживача перевищує відпускну вартість свиногосподарства в 5 разів, а у Великій Британії – в 10 разів, тому в Україні цінова різниця, що формується по ланцюжку виробник-споживач, порівняно невелика.

За словами голови АСУ, основний фактор, який тисне на ціни виробників, – це падіння платоспроможного попиту населення через девальвацію курсу гривні та зростання витрат на комунальні послуги. З кінця минулого року відпускні ціни свинокомплексів впали на 10%.

Лоза відзначив, що свинарі зможуть уникнути необхідності виходити з бізнесу за умови відкриття нових ринків. Серед найбільш перспективних він назвав ринки країн Азії і Африки. За його словами, АСУ спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства незабаром проведе зустрічі з представниками Китаю для погодження дозвільних процедур щодо експорту.

«З міністерством у нас відбудеться кілька зустрічей з представниками Китаю, щоб зрозуміти їхні технічні вимоги та узгодити технічні стандарти», - сказав Лоза.

Він також зазначив, що для стимуляції експорту необхідно впровадити систему визначення вільних від вірусу африканської чуми свиней регіонів, щоб можна було безперешкодно здійснювати поставки за кордон свинини з «чистих» областей.

Як повідомляв УНІАН, раніше Асоціація свинарів України прогнозувала зниження цін на свинину в 2016 році, яке буде викликано зростанням пропозиції м'яса на внутрішньому ринку через очікуване згортання багатьох виробництв. З 2013 року українці скоротили споживання свинини на 25%.

Довідка УНІАН. За даними АСУ, на 1 січня 2016 року в Україні налічувалося 7,1 млн голів свиней, із яких 3,4 млн голів містилися в господарствах населення.

В 2015 році порівняно з 2014 роком сільгосппідприємства наростили вирощування свиней на 3,5% - до 582,2 тис. тонн у живій вазі, а реалізація на забій зросла на 6% - до 547,8 тис. тонн.

Минулого року на внутрішньому ринку було реалізовано 775 тис. тонн свинини, що на 10% менше, ніж у 2014 році, і на 22% менше, ніж у 2013 році.

У 2015 році Україна експортувала рекордний обсяг свинини, з якого 96%, або 27 тис. тонн, було поставлено до Російської Федерації.