Вівторок,
30 серпня 2016

Наші спільноти

Асоціація свинарів України прогнозує дефіцит української свинини на ринку до кінця літа 2016 року

Київ. 11 лютого. УНІАН. Асоціація свинарів України (АСУ) прогнозує дефіцит свинини українського виробництва на внутрішньому ринку, що призведе до зростання цін на свинину в живій вазі й до збільшення його імпорту, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова АСУ Артур Лоза.

«До кінця цього літа або початку осені у нас може бути деякий дефіцит на ринку. Це може призвести до зростання ціни на живець, і це зростання може спровокувати імпорт з-за кордону», - сказав Лоза.

За його словами, девальвація гривні є ключовим бар'єром на шляху імпортного м'яса на український ринок, тому що ціна закордонного м'яса вища, ніж вітчизняного. Однак свинарі стурбовані тим, що низька закупівельна ціна свинини в живій вазі, що становить приблизно 25 грн/кг, не покриває собівартості виробництва. У зв'язку з цим галузь зазнає збитків, і багато підприємств планують виходити з ринку, що призведе до дефіциту.

Присутній на прес-конференції керівник відділу свинарства підприємства «Аграрна компанія 2004» Олександр Вахнован зазначив, що 70% собівартості виробництва свинини становлять зростаючі витрати на корми.

«Лише за кормами ми сходимося на ціні 18,90 грн за 1 кг, плюс додаємо 30% - зарплата, медикаменти та інші витрати. В такому разі собівартість виходить 24,60 грн/кг. А ціна на ринку найбільш поширеної свинини першої категорії на сьогоднішній день – від 24 до 26 грн», - сказав Вахнован.

Лоза відзначив, що ціна в 70-80 грн/кг у супермаркетах формується за рахунок переробників і роздрібних мереж. Приміром, за його словами, вартість напівтуші свинини у переробника становить вже близько 35-37 грн/кг. Разом з тим він зазначив, що у Польщі вартість свинини для кінцевого споживача перевищує відпускну вартість свиногосподарства в 5 разів, а у Великій Британії – в 10 разів, тому в Україні цінова різниця, що формується по ланцюжку виробник-споживач, порівняно невелика.

За словами голови АСУ, основний фактор, який тисне на ціни виробників, – це падіння платоспроможного попиту населення через девальвацію курсу гривні та зростання витрат на комунальні послуги. З кінця минулого року відпускні ціни свинокомплексів впали на 10%.

Лоза відзначив, що свинарі зможуть уникнути необхідності виходити з бізнесу за умови відкриття нових ринків. Серед найбільш перспективних він назвав ринки країн Азії і Африки. За його словами, АСУ спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства незабаром проведе зустрічі з представниками Китаю для погодження дозвільних процедур щодо експорту.

«З міністерством у нас відбудеться кілька зустрічей з представниками Китаю, щоб зрозуміти їхні технічні вимоги та узгодити технічні стандарти», - сказав Лоза.

Він також зазначив, що для стимуляції експорту необхідно впровадити систему визначення вільних від вірусу африканської чуми свиней регіонів, щоб можна було безперешкодно здійснювати поставки за кордон свинини з «чистих» областей.

Як повідомляв УНІАН, раніше Асоціація свинарів України прогнозувала зниження цін на свинину в 2016 році, яке буде викликано зростанням пропозиції м'яса на внутрішньому ринку через очікуване згортання багатьох виробництв. З 2013 року українці скоротили споживання свинини на 25%.

Довідка УНІАН. За даними АСУ, на 1 січня 2016 року в Україні налічувалося 7,1 млн голів свиней, із яких 3,4 млн голів містилися в господарствах населення.

В 2015 році порівняно з 2014 роком сільгосппідприємства наростили вирощування свиней на 3,5% - до 582,2 тис. тонн у живій вазі, а реалізація на забій зросла на 6% - до 547,8 тис. тонн.

Минулого року на внутрішньому ринку було реалізовано 775 тис. тонн свинини, що на 10% менше, ніж у 2014 році, і на 22% менше, ніж у 2013 році.

У 2015 році Україна експортувала рекордний обсяг свинини, з якого 96%, або 27 тис. тонн, було поставлено до Російської Федерації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читайте також

Прес-центр

loading...

Чи подобається Вам новий сайт?
Залиште свою думку