Київ. 9 лютого. УНІАН. Інтернет-асоціація України (ІнАУ) виступає за внесення правок до прийнятого Верховною Радою у першому читанні законопроект про підтримку кінематографії, який регламентує процедуру блокування контенту на інтернет-ресурсах за заявкою власників контенту.

Про це повідомила заступник голови ІнАУ Тетяна Попова на прес-конференції в УНІАН.

“Ми нічого не маємо проти розвитку українського кінематографу та його підтримки. Ми категорично виступаємо проти того механізму, який сьогодні в цьому законопроекті міститься з приводу блокування піратських ресурсів в інтернеті", - сказала вона.

Відео дня

За словами голови комітету ІнАУ з питань електронної комерції Олександра Ольшанського, присутнього на прес-конференції, механізм блокування контенту не відповідає європейським нормам.

“Друга частина цього закону про те, що будь-яка особа, юридична або фізична, назвавшись правовласником, може надіслати хостеру листа про те, що “я - правовласник на такий-то контент. Будь ласка, видаліть його з такого сайту". І далі процедура така - хостер повинен звернутися до власника сайту і, якщо він не відповідає, звернутися в суд. Що цікаво - після того, як хостер заблокував контент, на юрособу, яка назвалася правовласником, не покладається обов'язок піти в суд і отримати відповідне рішення", - наголосив він.

За словами Ольшанського, в ЄС діє норма, згідно з якою хостер повинен блокувати контент за запитом правовласника, проте останній у визначені строки зобов'язаний звернутися до суду і довести обґрунтованість своїх претензій. У разі, якщо для блокування доказів недостатньо, особа, яка звернулася з вимогою блокування контенту, повинна відшкодувати хостеру втрати, яких він зазнав.

Позицію ІнАУ підтримав і голова комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко, також присутній на прес-конференції.

“Всі поправки, підготовлені спільно з ІнАУ та представниками галузі, підтримано комітетом у п'ятницю. Це три сторінки правок. Ключові моменти - це 48 годин на вирішення проблеми, якщо у того, хто вважає себе правовласником, є претензії. Крім того, 10 днів на досудове розслідування, щоб протягом цього строку нічого не блокували. Оператори зв'язку, що не мають хостингу, жодної відповідальності нести не повинні", - зазначив голова комітету.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 28 січня прийняла в першому читанні проект закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Цим проектом закону передбачено пряму державну підтримку кіноіндустрії, що успішно апробовано в інших країнах. Також йдеться про повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених під час виробництва фільмів, які пройшли «культурний тест».

У пояснювальній записці зазначається, що прийняття законопроекту сприятиме розвитку кіно- і дистриб'юторської мережі, що у свою чергу дасть змогу вивести комерційні фільми на беззбитковий рівень; сприятиме боротьбі з піратством, у тому числі в мережі Інтернет.