Київ. 8 лютого. УНІАН. Активісти, які виступають проти незаконної забудови Києва, мають намір об'єднуватися в ініціативні групи і звертатися зі скаргами на бездіяльність суб'єктів владних повноважень до міжнародних структур, заявив на прес-конференції в УНІАН депутат Київради Анатолій Шаповал.

«Таке враження, що у нас децентралізація проходить так, щоб розвалити будь-які елементарні важелі впливу держави на забудовників. Саме тому жителі Микільської слобідки, пройшовши всі сходинки у нашій країні, тепер звертатимуться до міжнародних організацій, - сказав Шаповал. - Ми будемо звертатися до представників української діаспори, до Європейської комісії, до представників фінансових структур, з якими контактують наші лідери».

За його словами, будівництво на Микільській слобідці є лише одним з численних прикладів незаконного будівництва за потурання влади Києва і державних органів.

Відео дня

За словами судді Юрія Кармазіна, який був присутній на прес-конференції, численні факти порушення законодавства України, що регулює будівництво, пов'язані з відсутністю ефективного виконання загального нагляду за дотриманням прав громадян з боку правоохоронних органів. «Цей нагляд, так званий загальний нагляд - його скасовано де-факто і наполовину де-юре, тому що його скасовано законом про прокуратуру. Хоча закон про прокуратуру і не може скасувати прямі норми Конституції», - заявив Кармазін. За словами Кармазіна, у Києві налічується 146 нелегальних будов, хоча на сайті КМДА вказано 142 такі будови.

Громадська активістка Лідія Гончаренко на прес-конференції повідомила, що зараз у Києві існують незаконні будівництва на вул. Саксаганського, 111, у Святошинському провулку, 2, на вул. Анрі Барбюса, 28, вул. Львівській, 15, вул. Ольшанській, 2, і багато інших. За словами активістки, місцеві громади об'єднуються в ініціативні групи і всіма можливими законними способами намагаються боротися з незаконною забудовою. «Я прошу всіх громадських активістів та групи приєднуватися до нас. У нас зараз вже діє близько 60 громадських груп. Здаватися ніхто не буде, кияни боротимуться за своє місто», - заявила Гончаренко.

Як повідомляв УНІАН, на початку 2015 року столичні правоохоронці зупинили будівництва житлових комплексів «Перлина Троєщини», «Сосновий бір», «Східні ворота» і «Мозаїка», які здійснювалися без дозвільних документів. З самобудів було вилучено будівельну техніку.