Київ. 8 лютого. УНІАН. Кримінальна справа проти правозахисниці Наталії Лордкіпанідзе сфальсифікована з метою усунення її з правозахисного руху.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила її донька, співачка Юлія Лорд.

«Ми з адвокатами, розглянувши документи, бачимо, що від першого до останнього документа – це повністю сфальсифікована справа з метою усунути мою маму з правозахисного руху, активістом якого вона є кілька років», - наголосила Лорд.

Відео дня

Вона зазначила, що завдяки її мамі було звільнено близько 70 осіб, яких правоохоронні органи несправедливо переслідували, звинувачували та засуджували.

«З літа моя мама займалась формуванням списків людей, які відбувають покарання на непідконтрольних Україні територіях, з метою переведення їх на підконтрольні Україні території. Було проведено низку переговорів і про це відомо нашій пенітенціарній службі… У цій справі дуже багато питань. Очевидно, СБУ зацікавилась мамою саме з цього моменту. Дозвіл на прослуховування моєї мами видав апеляційний суд Києва 20 жовтня, 30 жовтня реєструється кримінальне провадження… Я переконана, що справа проти неї – чисте залякування тих людей, які активно займаються діяльністю у правозахисному русі, щоб вони сиділи тихенько», - заявила Лорд.

Вона також не виключила, що у зв’язку з ситуацією навколо Лордкіпанідзе проти неї самої також можуть розпочатись переслідування.

«У зв’язку з тим, що я маю дуже сильне бажання розібратись у цій справі і докопатись до правди, мене також можуть якимось чином переслідувати і я відчуваю загрозу своєму життю», - наголосила співачка.

У свою чергу правозахисник та адвокат Віктор Смалій також висловив переконання, що справу відносно Лордкіпанідзе сфальсифіковано. «Наталія Сергіївна, напевно, десь перейшла дорогу олігархічним кланам, які ведуть гру, яка йде врозріз інтересам правозахисників… Що ж стосується процесуальних документів, то я хочу, щоб ви звернули увагу на основне – те, що негласні слідчі дії, а саме: стеження і прослуховування телефонів Наталії, проводились задовго до того, як начебто з’явився агент… Я побачив всі ознаки того, що відносно Наталі намагалась працювати агентура. Стовідсотково, що вся ця кримінальна справа – сфальсифікована. Має місце стовідсоткова провокація», - наголосив він.

У свою чергу адвокат Олена Сказко висловила думку, що справа проти Лордкіпанідзе «збиралась дуже ретельно».

«Абсурд вести кримінальне провадження, проводити негласні слідчі дії за ухвалою судді апеляційного суду без порушення взагалі кримінальної справи. Значить, проти кожного з вас може виявитись, що завтра є кримінальна справа незалежно від того, зробили ви щось чи ні. Справа збиралась дуже ретельно. Люди намагались зробити так, щоб нам з першого погляду не було видно, що це фальсифікат… Була вчинена певна комбінація, яка була направлена на провокацію», - заявила адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 30 січня Шевченківський районний суд Києва заарештував на 60 діб відому українську правозахисницю та волонтера Наталю Лордкіпанідзе, яка займається звільненням незаконно утримуваних у СІЗО і правовим захистом політичних в'язнів, за звинуваченням у замовному вбивстві колишнього чоловіка.

В СБУ заявили, що 60-річна киянка за три тисячі доларів замовила вбивство свого чоловіка. Правоохоронці зімітували вбивство з допомогою "псевдокілера" і затримали підозрювану під час передачі частини винагороди в розмірі 20 тисяч грн, зазначалося в повідомленні.

Сама Лордкіпанідзе стверджує, що їй не було потреби замовляти вбивство свого колишнього чоловіка, адже вона сама домоглася його звільнення з в'язниці. За словами правозахисниці, заяву про злочин в поліцію написав "псевдокілер", з яким вона ніколи не зустрічалася.