Київ. 4 лютого. УНІАН. В Україні стартує освітній проект «Все, що потрібно знати, щоб не стати жертвою раку».

Проект було презентовано сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Проект направлено на жіночу аудиторію, зокрема, щоб допомогти жінкам перемогти фобії, пов'язані з онкологічними захворюваннями.

Відео дня

Організаторами програми виступають Лікарня ізраїльської онкології LISOD і проект «Преображаріум».

Керуючий партнер LISOD Майкл Амзель повідомив, що в рамках проекту пройдуть навчальні семінари, тренінги, лекції.

«Такі проекти дуже важливі. Вони допомагають навчити людей правильно визначати хворобу на ранніх стадіях. Це істотно знизить смертність від онкологічних захворювань в Україні. В українському суспільстві рак надзвичайно міфологізовано. Багато українців вважають, що рак не лікується. Водночас ізраїльський досвід показує: якщо люди розуміють, що таке рак, якщо сформована культура профілактики, смертність можна звести до мінімуму», - зазначив Амзель.

Він наголосив, що дуже важливо правильно навчати людей на ранній стадії виявляти хворобу.

«Протягом 9 років LISOD провів десятки майстер-класів, конференцій, метою яких було навчити лікарів. Але цього недостатньо. Я особливо звертаюся до жінок – слухайте своє тіло. Не ігноруйте послання, повідомлення, почуття, які посилає вам ваше тіло. Особливо якщо ви потрапляє в групу: ваша бабуся, мама або сестра мали це захворювання, ви обов'язково повинні звернутися до лікаря», - сказав Амзель.

Керівник проекту «Преображаріум» Алла Рожкова повідомила, що мета проекту - формування відповідального ставлення жінок до свого здоров'я.

«Наш проект - це курси, модульні програми, тренінги, лекції. Наша мета – дати інструменти жінкам, які підвищать якість життя. Ми співпрацюємо дуже тісно саме з жінками, а вони йдуть у свої сім'ї, і таким чином ми працюємо і з сім'єю в цілому. Наш ключовий принцип – підбирати дуже кваліфікованих лекторів, спікерів, експертів у рамках всіх наших програм. Стартує проект у другій половині лютого 2016 року», - сказала Рожкова.

У свою чергу завідувач відділення променевої діагностики LISOD Дар'я Вінницька наголосила, чим раніше виявлено захворювання, тим успішніше його лікування.

«Останніми роками кількість людей, у яких виявлено онкозахворювання, постійно зростає. В Україні кількість жінок, у яких виявляють рак молочної залози, зросла з 14 тис. до майже 17 тис. на рік. Майже половина з них помирає протягом року. Тут дуже важливим є раннє виявлення, якісна діагностика і лікування. Рак молочної залози, як і інші форми раку, - це не вирок, а виліковне захворювання. Так, важко, але виліковне. Про це треба знати і пам'ятати», - сказала Вінницька.