Київ. 21 січня. УНІАН. Громадські організації на початку лютого планують внести на розгляд парламенту проект податкового кодексу, що істотно знижує навантаження на бізнес.

Відповідний законопроект "Про гідні податки" був презентований на прес-конференції в УНІАН.

“Я веду переговори з депутатами, які фактично не голосували за урядові зміни до податкового кодексу. Є цілі фракції та окремі депутати, які не голосували ані за бюджет, ані за зміни до податкового кодексу, вони готові підписатися і подати цей законопроект. Я сподіваюся, що в перших числах лютого він буде вже знаходиться у Верховній Раді", - сказав співавтор законопроекту, представник громадської організації "Автомайдан Київ" Дмитро Карп.

За словами представника організації "Рух бізнесу України" Андрія Гарната, законодавча ініціатива пропонує унікальні можливості для підприємців.

Зокрема, документ передбачає зниження навантаження на фонд оплати праці і ставок податків (ПДФО - 10%, ЄСВ - 10%, ПДВ - 15%, податок на прибуток - 15%), персональну відповідальність посадових осіб контролюючих органів, скасування електронних ПДВ-рахунків, застосування моделі оподаткування розподіленого прибутку, а також створення єдиного реєстру заяв на бюджетне відшкодування.

При цьому віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дороговоз зазначила, що ухвалення законопроекту зменшить доходи бюджету на 127 млрд грн, однак ці кошти будуть компенсовані за рахунок детінізації економіки.

“За рахунок детінізації економіки будуть компенсовані 110 млрд грн. Решта 17 млрд грн забезпечить економічне зростання", - сказала вона.

На думку юриста, експерта з господарського і кримінального права Олександра Оленченка, адміністративний тиск на підприємців та корупційні схеми в податковій службі існують через фактичну відсутність персональної відповідальності посадових осіб.

"Запропонований законопроект передбачає персональну відповідальність посадових осіб, заборону неоподатковуваних операцій з Кіпром та іншими офшорними юрисдикціями, а також заміну в кримінальному законодавстві терміну "ухилення від сплати податків" на термін "розкрадання громадських фондів" з чітким визначенням моменту переходу права власності на кошти, призначені для оплати податкових зобов'язань", - зазначив юрист.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня Верховна Рада України ухвалила зміни до Податкового кодексу, що є компромісом між пропозиціями уряду та парламенту щодо податкових змін, необхідних для виконання дохідної частини проекту державного бюджету на 2016 рік.

Розробники законопроекту змінили підходи до оподаткування аграріїв в частині сплати ПДВ. Розподіл податку вирішено представити в таких пропорціях: для виробників зернових та технічних культур пропорція становитиме 15% на спецрахунки (для подальшого використання на розсуд підприємства) і 85% до бюджету, для виробників тваринницької та молочної продукції 80% на спецрахунки і 20% - до бюджету, для виробників іншої продукції пропорція становитиме 50% на 50%. Раніше пропонували встановити для всіх агропідприємств таку пропорцію: 75% до бюджету і 25% - на спецрахунки підприємств.

Є зміни в акцизній політиці щодо тютюну, спирту і пального. Зокрема, в законопроекті пропонувалося підвищити акциз на пиво та вина, крім натуральних виноградних, на 100%, на спирт і алкогольні напої – на 50%, на слабоалкогольні напої – на 300%. Ця норма була затверджена. Крім того, Кабмін наділили правом встановлювати мінімальні ціни на тютюнову продукцію.

З 1 лютого 2016 року будуть упроваджені два однакових за своїм адмініструванням реєстри платників податків, один з яких міститиме дані про підприємства, яким автоматично відшкодовується ПДВ.

Фото  з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/62731