Київ. 20 січня. УНІАН. Ціна нової столичної нерухомості в 2016 році може зрости на 25-30% в гривні у зв'язку зі зростанням курсу іноземної валюти і низьким попитом покупців, таку думку висловив на прес-конференції в УНІАН старший аналітик департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник.

«Я думаю, що якщо буде спостерігатися таке зростання валюти, як у 2015 році, то в 2016 році – УНІАН) зростання становитиме близько 25-30%», - сказав він.

При цьому експерт відзначив, що в валюті ціна може дещо знизитися, оскільки більшість доходів громадян залишається у гривні.

Відео дня

Представляючи аналіз цін на столичне житло на первинному ринку в 2015 році, експерт відзначив, що через девальвацію національної валюти ціна в гривні зросла на 31,3% - до 22,7 тис. грн/кв. м, у доларах ціна знизилася на 11,5% - до 945 дол./кв. м.

«Традиційно вторинний ринок нерухомості прив'язаний до іноземної валюти. Низький попит на житло на вторинному ринку призвів до зниження цін за рік на 15,5% - до 1,48 тис. дол./кв. м. Найдорожчим районом Києва є Печерський, а найдешевшим - Деснянський», - сказав Олійник.

Також він зазначив, що основним інструментом фінансування на ринку нерухомості є заощадження громадян, а іпотечне кредитування перебуває на низькому рівні, що обмежує попит громадян на житло на ранніх етапах забудови. У зв'язку з цим забудовники впроваджують різноманітні дисконтні програми для реалізації житла.

Як повідомляв УНІАН, через більш ніж дворазову девальвацію національної валюти, а також подорожчання будматеріалів і пального в 2014 році гривневі ціни на столичній «первинці» зросли приблизно на 68%.

У першому півріччі 2015 року середня вартість 1 кв. м житла класу «комфорт» на первинному ринку нерухомості столиці зросла на 15,9%, до 22,239 тис. грн, «бізнес» – на 24,9%, до 32,599 тис. грн й «преміум» – на 12,9%, до 51,131 тис. грн.

Довідка УНІАН. Консалтингова компанія UTG створена в 2001 році, спеціалізується на комплексному супроводі девелоперських проектів. За час роботи на ринку за участю компанії відкрито понад 100 торгових центрів, в тому числі ТРЦ «Осеап Plaza», «Піраміда», «Комод» (всі Київ), ТРК «Меганом» (Сімферополь), ТРЦ «Донецьк Сіті» (Донецьк), ТРЦ «Міст-Сіті Центр» (Дніпропетровськ), ТРЦ «Французький бульвар» (Харків), «Global. UA (Житомир).