Київ. 18 січня. УНІАН. Власники розташованих на території Київського метрополітену малих архітектурних форм (кіосків) виступають за проведення об'єктивного і прозорого розслідування за фактом загоряння МАФу на станції метро «Дружби народів» і закликають не демонтувати кіоски до офіційних висновків розслідування даного інциденту правоохоронними органами.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив учасник асоціації «Власники малих архітектурних форм у метрополітені», голова профспілки підприємців Києва Сергій Євтушенко.

«Наші основні вимоги, які ми б хотіли підкреслити, - це, насамперед, провести об'єктивне і відкрите розслідування за участю підприємців метрополітену з приводу підпалу кіоску на станції метро «Дружби народів». Друга вимога - це обов'язкова активна участь усіх сторін конфлікту в нещодавно створеній комісії депутатів Київської міськради, в тому числі пожежників, представників метрополітену, Міністерства інфраструктури, і до офіційних висновків цієї комісії не вживати жодних дій щодо демонтажу кіосків, що обов'язково призведе до розпалювання конфлікту і, не дай Бог, до чергових зіткнень», - сказав Євтушенко.

Відео дня

Він закликав міністра інфраструктури Андрія Пивоварського звернути увагу на цю проблему і зустрітися з підприємцями столичного метрополітену для вирішення цього конфлікту.

За словами Євтушенка, загальні відрахування до міського бюджету Києва від власників МАФів становлять близько 30 млн грн на рік, що в умовах збитковості метрополітену може бути істотною фінансовою допомогою для підприємства.

У свою чергу присутня на прес-конференції підприємець Наталія Головаха відкинула звинувачення влади в тому, що на станції київського метро «Дружби народів» загоряння сталося в незаконно розміщеному МАФі, який не відповідав нормам пожежної безпеки. Вона підкреслила, що підприємницька діяльність на території метрополітену відповідає всім вимогам техніки безпеки.

«Ми ініціювали спільну з депутатами Київради комісію, якій надали ряд документів, що доводять законність наших кіосків у метрополітені та відсутність загроз з нашогог боку для пасажирів метро... Під час прийому кіоску було підписано акти введення в експлуатацію пожежниками метрополітену, після чого було видано пожежний дозвіл на початок робіт", - зазначила Головаха.

За словами присутнього на прес-конференції підприємця Сергія Артеменка, з 1 квітня 2015 року метрополітен відключив від електроенергії 80% кіосків, розташованих на території столичного метро, в тому числі пожежну сигналізацію.

"Звучали обвинувачення, що кіоск незаконно підключили до електромережі метрополітену. Також надходили по телефону погрози нашому підприємцю, господарю кіоску, щоб він розібрав свій кіоск. Все це ланки одного ланцюга - бажання влади і метрополітену вигнати підприємців, які працюють більш як 20 років на території метрополітену і замість них поставити інвестора, а такі схеми у нас пов'язані з корупцією", - підкреслив Артеменко.

Підприємці висловили надію на конструктивний діалог зі столичною владою у питанні врегулювання підприємницької діяльності на території столичної підземки.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня 2014 року мер Києва Віталій Кличко запевнив, що в столиці залишаться лише законно встановлені й потрібні киянам МАФи. У планах міської влади залишити в столиці до 7 тис. МАФів. Зараз їх кількість оцінюється приблизно в 20 тис.

За підсумками ревізії столичної влади у столичному метро було встановлено, що понад 60% об'єктів оренди не відповідають нормам пожежної безпеки. З 1 квітня 2015 року метрополітен почав відключати від електропостачання і демонтувати всі об'єкти в переходах метро, які порушують норми безпеки і правила евакуації пасажирів.

Водночас, підприємці метрополітену заявляли, що керівництво «Київметрополітену» застосовує незаконні методи для ліквідації МАФів на території столичної підземки з метою подальшої заміни їх власників недобросовісними бізнесменами.

13 січня станція київського метрополітену "Дружби народів" кілька годин була закрита через пожежу, що сталася в одному з МАФів, розташованих на станції біля турнікетів.

У Києві правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом пожежі на станції метро «Дружби народів». Крім того, у зв'язку з цією подією зареєстровано ще одне кримінальне провадження, а саме: за фактом можливого неналежного виконання своїх службових обов'язків працівниками КП «Київський метрополітен».