Київ. 15 січня. УНІАН. Повноцінна зона вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом, яка запрацювала з 1 січня 2016 року, стимулюватиме вітчизняних виробників нарощувати свої конкурентні переваги.

Таку думку висловив на прес-конференції в УНІАН голова Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

«Наш виробник повинен конкурувати, а наше населення повинно мати вибір», - сказав Клименко, зазначивши, що скасування нашою країною тарифних бар'єрів для європейських виробників надасть українцям більш широкий вибір продовольчих товарів.

Відео дня

За прогнозом присутнього на прес-конференції політолога Вадима Карасьова, розвиток торговельних відносин із ЄС стане фокусом уваги аграрного сектора в 2016 році.

«Я думаю, що 2016 рік для нашої економіки й особливо для аграрного сектора проходитиме під знаком необхідності якісного й кількісного ефективного освоєння можливостей у рамках зони вільної торгівлі з Європейським Союзом», - сказав Карасьов.

Разом із тим, політолог повідомив, що очікує подальшого зниження курсу гривні щодо долара, що призведе до подорожчання імпортної продукції для українського споживача. За словами Карасьова, це підштовхне виробників до насичення внутрішнього ринку українським продовольством.

Крім того, зазначив політолог, ціни на світовому ринку зернових падатимуть, і за таких умов виробникам необхідно концентруватися на експорті продукції переробки.

«Щоб аграрний сектор перебував завжди в кондиційному стані й не втрачав доходи, необхідно працювати в інших напрямках (на відміну від експорту сировинної сільгосппродукції – УНІАН) - у переробці», - сказав Карасьов.

У свою чергу голова УЗА зазначив, що нарощування експорту товарів переробки можливе за умови формування потужного внутрішнього ринку.

«До тих пір, поки ми на внутрішньому ринку не будемо мати українця з грошима, ніяка переробна промисловість у нас в Україні розвиватися не буде», - сказав Клименко.

Як повідомляв УНІАН, угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС запрацювала в повному обсязі з 1 січня 2016 року. Передбачалося, що режим вільної торгівлі між Україною та ЄС почне діяти з жовтня 2014 року. Однак у вересні 2014 року, після консультацій у Брюсселі представників Єврокомісії, України та РФ, сторони домовилися про відтермінування запровадження положень угоди до 31 грудня 2015 року.

На країни Євросоюзу припадає близько 26% українського аграрного експорту.