Київ. УНІАН. Трипільська теплоелектростанція (Українка, Київська обл.), що входить до державної енергогенеруючої компанію «Центренерго», значно перевищує допустимі обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферу через застаріле устаткування.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила група експертів, які проводили оцінку впливу ТЕС на екологію Київської області.

За словами експерта фонду «Скорочення ризиків», доцента кафедри військової фармації Української військово-медичної академії Іларіона Ярошенка, ця ТЕС приховує показники викидів.

«У неї перевищення в десятки і сотні разів... Це і діоксини нітрогену, діоксини сульфату, солі, ртуть, свинець та інші елементи», - сказав експерт.

Він зазначив, що значне перевищення цих елементів, які важко виводяться з організму людини, призводить до збільшення частоти захворювань, у тому числі онкологічних, серед населення.

«На тлі цього всього відбувається ще й забруднення ґрунту... Це екологічна катастрофа. Їй треба запобігти», - зазначив Ярошенко.

У свою чергу директор Інституту зеленої економіки, доктор економічних наук В‘ячеслав Потапенко розповів, що викиди забруднюючих речовин Трипільської ТЕС за 2014 рік становлять 76,9 тис. тонн. За його словами, значна кількість викидів виникає через застаріле устаткування станції, яка будувалася в 70-х роках минулого тисячоліття, а також економії на системах очищення.

«Там було встановлено електричні фільтри, які дозволяли затримувати до 98% викидів твердих частинок від вугілля. Але в 90-х роках ці фільтри фактично перестали економити, оскільки для їх очищення на певний термін потрібно зупиняти технологічний процес. Так що через менший контроль (з боку держави – УНІАН) це робити перестали», - сказав Потапенко.

При цьому він повідомив, що екологічна шкода від роботи станції за останні роки лише збільшується.

«На сьогодні ми можемо говорити, що ця ТЕС є екологічно небезпечною», - підкреслив експерт.

Разом з тим він висловив думку, що зупиняти ТЕС на даний час не можна, оскільки це призведе до дефіциту електроенергії, але влада повинна розробити стратегію заміни цих потужностей на екологічніший і ефективніший вид генерації.

Як розповів директор юридичної компанії «Імператив плюс» Олександр Лупейко, показник викидів ТЕС у 2014 році базується на викидах від двох працюючих блоків, а при повному завантаженні станції обсяги викидів збільшуються в 2,5 раза.

«Якщо б Трипільська ТЕС працювала на повну потужність, викиди були б більш як 200 тис. тонн», - зазначив Лупейко.

Він підкреслив, що державні контролюючі органи не виконують оцінку впливу Трипільської ТЕС на екологію, а на запити громадськості відповідають відписками, в яких немає ніякої інформації. В такому разі «Імператив плюс» пропонує заявляти позови на менеджмент «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди від перевищення кількості викидів.

«У Міністерстві юстиції зареєстрована методика, яка дозволяє розраховувати ступінь моральної шкоди... Науковий критерій цієї оцінки в Україні існує... Середні показники відшкодування виходять десь 500-600 тис. грн для однієї особи», - зазначив Лупейко.

При цьому він повідомив, що компанія вже веде роботу за заявою позовів до суду від жителів Українки про відшкодування моральної шкоди. Крім того, в планах експертів - провести оцінку екологічного впливу більшості промислових підприємств з високим рівнем викидів.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/62365