Київ. 21 грудня. УНІАН. Три із п’яти фракцій Київради підписали звернення до Київського міського голови Віталія Кличка, в якому закликають забезпечити проведення виборів до районних рад столиці, запланованих на 27 березня 2016 року.

Про це повідомили на прес-конференції в УНІАН голови фракцій «ВО «Свобода» Юрій Сиротюк, «ВО «Батьківщина» Тетяна Меліхова, а також представник фракції «Єдність» Олександр Бродський.

Вони нагадали, що рішення провести вибори до районних рад столиці міськрада ухвалила 23 липня цього року.

Відео дня

За словами голів фракцій, рішення направити звернення міському голові було прийнято після того, як минулого тижня заступник Київського міського голови-секретар Київради Володимир Прокопів в інтерв’ю одному з видань заявив, що столиця за нинішньої виборчої системи «не готова до повернення райрад».

Меліхова нагадала, що Прокопів представляє провладну партію, є представником владної в країні вертикалі, а тому його заява, за її словами, не може залишатись без уваги суспільства та депутатів Київради.

«Це (заява Прокопіва – УНІАН) свідчить про те, що влада, починаючи з вертикалі вищої, ще розмірковує, треба проводити вибори, чи не треба», - сказала вона.

Меліхова нагадала, що в разі, якщо обираються депутати райрад, то голова ради району буде обиратися районними депутатами і, згідно з чинним законодавством, обраний голова ради має бути призначений головою райдержадміністрації.

На її думку, наразі звернення до Кличка депутатів трьох фракцій мають підтримати і громадські організації, а представники громади, у свою чергу, мають звертатися до депутатів у своїх округах, щоб ті також відстоювали представлення простих киян в управлінні районами міста - через створені райради.

Як підкреслив Сиротюк, депутати його фракції не просто закликатимуть, а вимагатимуть виконання рішення Київради, прийнятого в липні щодо районних в місті рад. Він закликав депутатів фракції «Самопоміч» та «Солідарність» виконати рішення від 23 липня, оскільки, вважає, що нині є загроза його скасування.

«Питання не дискутується. Рішення прийнято. І дуже дивно читати заяву секретаря Київради після того, як рішення вже ухвалено, дискутувати на предмет того, чи потрібно це чи ні… Президент на всю країну заявляє про децентралізацію, а децентралізація – це збільшення можливостей громад, це прямі вибори громад», - наголосив лідер фракції «Свобода» у Київраді.

Бродський як керівник профільної комісії з питань місцевого самоврядування в минулому скликанні та чинний депутат нагадав, що до рішення про відновлення районних рад Київрада йшла більше року, і в цей час було проведено низку круглих столів з громадськістю, відповідні заходи були проведені в кожному з 10 районів столиці.

«В кожному районі було прийнято рішення, що конче необхідно утворення нових райрад, принципово за новим принципом, відповідно до концепції розвитку України, відповідно до децентралізації, до наближення влади до людей», - підкреслив Бродський.

Він зазначив, що відновлення районних рад обіцяли ще перед минулими місцевими виборами, в тому числі і нинішній очільник Київради та КМДА Віталій Кличко.

Представник Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» в м.Києві Олександр Федоренко, який був депутатом Київради минулого скликання, нагадав, що згідно з результатами опитування громадської думки, проведеного в 2014 році, більше 60% киян висловились за відновлення райрад. Він також поінформував, що згідно з даними Фінансового департаменту КМДА, наприклад, в 2010 році на функціонування 10 райрад пішло 37 млн грн, а утримання 10 райдержадміністрацій обходиться в 344 млн грн на рік. Таким чином, фінансовим тягарем відновлення райрад не буде, бо це не дуже великі гроші в порівнянні з тим, що витрачається на РДА.

«Ми закликаємо міського голову Києва Віталія Кличка бути послідовним та забезпечити проведення виборів до райрад 27 березня 2016 року і закласти необхідні кошти до бюджету столиці. Кияни заслуговують на повноцінне самоврядування в місті», - говориться в зверненні до мера.

За словами представника ГО «Муніципальна ліга Києва» Павла Аніськовича, рішення щодо проведення виборів до райрад в столиці має бути прийняте Центральною виборчою комісією до 18 січня 2016 року, а депутати Київради мають це проконтролювати.