Київ. 16 грудня. УНІАН. Активісти громадського об’єднання «Свідомі» сподіваються, що проведена ними антикорупційна акція у новобраній Київраді сприятиме запобіганню цьому явищу серед депутатів.

Про це аналітик ГО «Свідомі» Яна Мірошник повідомила на прес-конференції в УНІАН, представляючи результати акції «Депутати, скажіть корупції «Ні».

За її словами, у такий спосіб активісти намагались перш за все з’ясувати, хто з депутатів міської ради нового скликання зважиться публічно сказати корупції «Ні». Акція проводилась з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією.

«Свідомі» цією акцією намагались сприяти попередженню корупції в Київраді, адже депутати, які публічно сказали фразу: «Я скажу корупції «Ні», засвідчили свої наміри працювати чесно, діючи в інтересах громади міста Києва», - наголосила Мірошник.

Вона повідомила, що захід проходив у два етапи: 1 грудня біля стін Київради відбулася масштабна акція, а 3 грудня активісти «Свідомих» спілкувалися з депутатами в кулуарах столичної ради. Під час кожного етапу активісти підходили до депутата і просили на відеокамеру сказати фразу: «Я кажу корупції «Ні».

«Стовідсотково не можна сказати, що після фрази: «Я кажу корупції «Ні», яку вони казали на камеру, не можна говорити, що все – корупція для них чуже слово, але все ж таки, як кажуть в народі, корупція любить тишу, і корупція боїться розголосу та публічності. Тож будемо мати надію, що в принципі, можливо, це буде якимось певним запобіжником щодо того, аби корупції не було», - зазначила представник громадської організації.

Мірошник наголосила, що у ході акції активісти намагались підходити до всіх депутатів, і попередньо їх про акцію інформували, зокрема, через соцмережі.

На записах, яке продемонстрували представники «Свідомо» на прес-конференції, 33 депутати міської ради (загалом в Київраді 120 депутатів – УНІАН) на відеокамеру сказали: «Я кажу корупції «Ні».

За словами Мірошник, активісти спілкувалися з усіма депутатами Київради, яких зустрічали під час усіх днів проведення акції.

«Хтось просто йшов від камери, можливо, хтось просто через те, що не знає, як спілкуватися з пресою. Я скажу, з тих кого опитували, 4 чоловіки просто відмовились, двоє сказали, що зараз підійдуть, але не підійшли. І була одна дуже відома людина, не хочу зараз говорити прізвище, яка дуже навіть агресивно відповіла: «А що це дасть?» І він просто тікав від камери», - повідомила Мірошник.

Водночас вона висловила сподівання, що наступного разу під час проведення нової антикорупційної акції депутати вже будуть більш активними.