Київ. 15 грудня. УНІАН. Систему електронного документообігу використовують 47 великих міст України із 100 досліджуваних, повідомила директор муніципально-громадського центру електронного урядування Оксана Гречко на прес-конференції в УНІАН.

«У 47% опитаних міських рад впроваджено систему електронного документообігу. Зараз 16 міст також готуються до впровадження цієї системи», - сказала вона.

За словами експертів, що проводили дослідження, система внутрішнього документообігу найкраще розвинена у Вінниці (89% від максимально можливого), Києві (85%) та Дніпропетровську (70%). Лідерами в категорії із запровадження сайтів місцевих адміністрацій стали Київ, Славута і Шостка (85%).

Відео дня

Як повідомив представник Національної академії державного управління при Президентові України Андрій Яскевич, існуюча система документообігу є недостатньо розвиненою, погодженою і фактично функціонує як електронна пошта та розсилка документів.

«Проблемним є той факт, що в цих 47 містах існує більш як 15 видів програмних продуктів, не рахуючи модифікацій. Звідси виникає питання про труднощі узгодження як горизонтальної, так і вертикальної комунікації з органами влади, об'єднання їх в одну систему і можливості функціонування цілісної системи на рівні держави», - сказав Яскевич.

Також експерти відзначили проблематичність доступу до даних на муніципальному рівні. Особливо низький результат показали дослідження щодо наявності інформації про майновий стан депутатів.

«Лише 6 міських рад зі 100 опитаних частково опублікували інформацію про майновий стан, а більшість з них взагалі не має нічого», - прокоментувала Гречко.

За її словами, представники багатьох міських рад заявляють, що не мають можливості розвивати інформаційні технології через брак фінансів, проте далеко не всі ініціативи потребують додаткового фінансування, тому процес розвитку електронного урядування залежить виключно від бажання самих муніципалітетів.

Моніторинг ступеня впровадження інструментів електронного урядування та адмінпослуг в органах місцевого управління провела коаліція неурядових організацій, серед яких: Подільська агенція регіонального розвитку, асоціація міст України, асоціація органів місцевого самоврядування «Міста електронного врядування України», громадська організація «Європейський діалог» та громадянська мережа «ОПОРА». При проведенні дослідження, за словами Гречко, організації планували досліджувати ступінь готовності міст до подальшого розвитку, сприяти забезпеченню прозорості місцевої політики та боротьбі з корупцією, залучити більше громадськості до процесів управління».

Як повідомляв УНІАН, минулого року Кабінет міністрів України заявив про намір до 2017 року впровадити систему електронного уряду в країні. У найближчі два роки планується впровадити електронні безконтактні послуги і перейти на електронну ідентифікацію та електронний підпис громадянина. Також одним із завдань Кабміну є повна відмова від паперового документообігу. Крім того, уряд планує до 2017 року прийняти закон про єдину систему електронної взаємодії.