Київ. 14 грудня. УНІАН. Активісти одеського осередку громадської організації "Цивільний корпус "Азов" заявляють, що конкурс з обрання керівників та заступників місцевих прокуратур в Одеській області відбувався непрозоро, в результаті чого основними претендентами на посади виявилися старі кадри.

Про це голова одеського осередку організації Олег Сімашко та штабу осередку Дмитро Балінець заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"На прикладі нашого моніторингу, проведеного в Одеській області, можна створити картинку, яким був конкурс в цілому в Україні на посади місцевих прокурорів і їх заступників - заявлені раніше принципи конкурсу про відкритість, прозорість, об’єктивність і кардинальне оновлення виявилися обманом", - заявив Сімашко.

За його словами, за результатами проведеного конкурсу основними претендентами на керівні посади місцевих прокуратур Одещини виявилися практично всі діючі прокурори, а переможцями - 13 діючих керівників районних прокуратур.

Активісти стверджують, що в результаті маніпуляцій, проведених членами конкурсних комісій, на прохідні місця переміщувалися кандидати з низькими балами і навпаки - ті, хто мав високі бали, посідали нижчі сходинки в конкурсній таблиці. При цьому активісти зазначили, що значний вплив на це мали так звані співбесіди, в яких були елементи суб’єктивізму.

Крім того, за результатами конкурсу до керівного складу 10 місцевих прокуратур Одеського регіону в мінімальній кількості потрапляють "зовнішні" кандидати (адвокати, юристи), які «вольовим рішенням комісій без будь-яких причин відсунуті на непрохідні місця в підсумковому рейтингу», хоча мали за першими двома етапами конкурсу об’єктивно високий рівень професіональних знань та рівень інтелекту.

Балінець заявив, що конкурсні комісії мають ще раз провести співбесіди з учасниками конкурсу із застосуванням детектора брехні.

«Враховуючи такий перебіг подій, необхідно провести додаткові співбесіди з конкурсантами із залученням поліграфу», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 20 липня цього року в Україні розпочався прийом документів для участі у відкритому 4-етапному конкурсі на заміщення близько 700 посад місцевих прокурорів.

5 вересня стартував конкурсний відбір на посади керівників місцевих прокуратур та їхніх заступників. За результатами конкурсу буде обрано і призначено близько 700 керівників місцевих прокуратур та їх заступників.

20 жовтня перший заступник генерального прокурора України Юрій Севрук заявив, що діючі прокурори показали кращі результати на конкурсі на посади місцевих прокурорів, ніж інші кандидати. Також Севрук зазначив, що в ході трьох етапів конкурсу було отримано 244 скарги, з яких 196 задоволено, і торкалися вони здебільшого невеликих технічних помилок, які були виправлені.

Процес формування керівного складу місцевих прокуратур має бути завершено 15 грудня.

Передбачається, що в результаті реформи із 639 районних, міських та міжрайонних прокуратур буде сформовано 178 місцевих прокуратур, кількість співробітників яких зменшиться з 7 тисяч 980 осіб майже до 5 тисяч.