Київ. 8 грудня. УНІАН. Ветерани антитерористичної операції обіцяють контролювати хід судового процесу над винними в Іловайській трагедії, якщо він колись розпочнеться.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив керівник громадської організації "Військово-патріотичне об’єднання учасників АТО "Справедливість" Тарас Костанчук.

"Влада боїться цього суду, але в суд прийдемо ми, і вже не вдасться щось приховати, щось інтерпретувати, тому що ми там (в Іловайську) були, ми там втратили побратимів, ми знаємо, що відбувалося", - сказав Костанчук.

Він з прикрістю констатував, що за більш як 100 днів від річниці Іловайської трагедії ніхто нічого не зробив, щоб притягнути винних до відповідальності.

За словами Костанчука, винне в "Іловайському котлі", в якому загинуло, за різними оцінками, від 500 до тисячі людей, не лише штабне керівництво. "Винні в ситуації в Іловайську, Дебальцевому, Савур-Могилі, Донецькому аеропорту апріорі командування України. Це, в принципі, норма для війни, але треба встановити ступінь відповідальності - від командира батальйону до командування Міноборони і президента як верховного головнокомандувача. Кожен має свою долю відповідальності... І ці злочини не мають терміну давнини, і за них треба буде відповідати рано чи пізно", - заявив Костанчук.

Як відомо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.

Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.

Українські військові зазнали значних втрат. За офіційними даними, загинули 366 українських військових, 249 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 зникли безвісти. Разом з тим, парламентська ТСК з розслідування трагедії оцінює загальні втрати українських військ у тисячу осіб.

За інформацією військової прокуратури, загальна кількість бойовиків та військ РФ під час боїв під Іловайськом перевищувала 16 тис. осіб.