Київ. 2 грудня. УНІАН. 2015 рік, що минає, став найскладнішим для молочної галузі незалежної України, оскільки ознаменувався рекордно низькими цінами на молочну продукцію у світі і ціновими перекосами, коли менш якісне молоко продавалося за вартістю молока екстра-класу, сказав на прес-конференції в УНІАН представник Асоціації виробників молока Андрій Дикун.

«Цього року ми дуже багато чому навчилися і, скажу відверто, пройшли за один рік шлях, який, напевно, мали проходити років 5-7», - зазначив Дикун.

За його словами, історично низькі ціни на молочну продукцію у світі у 2015 році зробили українську «молочку» неконкурентоспроможною на зарубіжних ринках. Крім того, на внутрішньому ринку знижувався попит на молоко екстра-класу, тому що його відпускна ціна часто дорівнювала ціні менш якісної продукції другого класу. Дикун підкреслив, що виживання молочного фермерства у 2015 році безпосередньо залежало від можливості підвищувати ефективність виробництва.

Відео дня

Як зазначив присутній на прес-конференції економіст Департаменту технічного співробітництва Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак, у році, що минає, поріг беззбитковості ферми становив 7 тис. літрів річного надою на корову.

«Поточного року хоча б беззбитковими могли лише ті підприємства, які доять, як мінімум, 7 тис. літрів на корову на рік», - сказав він.

При цьому Ярмак зазначив, що чимало з недостатньо ефективних господарств були змушені припинити роботу. У результаті у новий рік Україна увійде з більш ефективним молочним виробництвом.

За прогнозами FAO, за підсумками 2015 року виробництво молока в Україні скоротилося на 4,5%, а переробка - на 8,5%. Економіст відзначив, що, незважаючи на зростання ефективності виробництва в сільгосппідприємствах, зниження виробництва молока в нашій країні триватиме і у 2016 році за рахунок господарств населення.

«Очікувати того, що тенденція скорочення виробництва молока буде зламана, не доводиться», - сказав Ярмак.

За його словами, у структурі молока, яке надходить на переробку, у 2015 році частка ферм становить 58%, а у 2016 році становитиме 60%.

У свою чергу голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський, який також брав участь у прес-конференції, повідомив, що ціни на українську «молочку» сягають європейських, а в окремих випадках і перевищують їх. У зв'язку з цим, за його словами, Україна збільшить імпорт молочної продукції з Європи наступного року, коли повноцінно запрацює зона вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«З 2016 року розпочинає працювати зона вільної торгівлі, і ми очікуємо, що збільшиться імпорт молочних продуктів», - сказав Чагаровський, зазначивши, що в першу чергу відбудеться збільшення імпорту сирів, масла та сирних продуктів.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, Україна повністю забезпечує себе необхідним обсягом молочної продукції.

Десять молочних підприємств України очікують на дозвіл на поставки продукції до ЄС, крім того, вітчизняні підприємства шукають можливості для входження на ринки інших країн, що допоможе компенсувати втрату російського ринку збуту, куди здійснювалося до 90% експорту молочної продукції.

За даними Державної служби статистики, виробництво молока в Україні (без урахування окупованого Криму і частини зони АТО) у січні-жовтні 2015 року становило 9,3 млн тонн, що на 4,4% менше, ніж за аналогічний період минулого року.