Київ. 2 грудня. УНІАН. Більшість законів ухвалювались Верховною Радою України з недотриманням положень регламенту.

Про це сказав аналітик громадської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він зазначив, що це не тільки засвідчує нехтування законодавчих вимог, але й безпосередньо впливає на якість прийнятих законів в Україні.

Відео дня

За його словами, український парламент 8-го скликання у порівнянні з попереднім скликанням працював “більш інтенсивно”.

“Ключовим досягненням парламенту нинішнього скликання ми вважаємо забезпечення інституційної незалежності Верховної Ради у трикутнику взаємодії між нею, президентом і Кабінетом міністрів», - наголосив він.

При цьому експерт додав: “За нашими підрахунками 78% всіх законодавчих актів розглянутих результативно ВР за рік діяльності належали до законодавчої ініціативи народних депутатів і, власне, депутатський корпус продемонстрував здатність бути ключовим гравцем у формуванні правового простору”.

Клюжев зазначив, що президентські ініціативи здебільшого здобували підтримку у ВР, не зважаючи на досить “конфліктні взаємовідносини всередині депутатського корпусу, зокрема, коаліції”.

За його словами, 58 законопроектів, внесених до парламенту президентом, були результативно проголосовані. В той же час аналітик зауважив, що лише 33% урядових законопроектів були підтримані депутатським корпусом.