Київ. 2 грудня. УНІАН. Асоціація свинарів України (АСУ) прогнозує зниження ціни на свинину в 2016 році, викликане зростанням пропозиції м'яса на внутрішньому ринку через очікуване згортання багатьох виробництв, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова АСУ Артур Лоза.

«Наступний рік буде для споживачів відносно комфортним, для виробників свинини наступний рік буде досить проблемним і для багатьох він буде роком прийняття ключового рішення про вихід із бізнесу», - сказав він.

За його словами, свинарі вже зараз працюють на межі рентабельності. При ціні на ринку 26,5-27,5 грн за кг, собівартість виробництва кілограма свинини становить 25-27 грн без амортизації й витрат на погашення фінансових зобов'язань. Зростання цін на свинину стримує низька купівельна спроможність населення. Зараз українці купують на 25% менше свинини, ніж у 2013 році.

Відео дня

Разом із тим, наступного року галузь свинарства зіткнеться з низкою інших викликів. По-перше, за словами Лози, очікувані зміни податкового законодавства в частині скасування спеціального режиму справляння ПДВ призведуть до прямого вимивання коштів із обороту свинарських підприємств на рівні 5-10%. Крім того, свинарська галузь переживає епідемію дуже небезпечного вірусного захворювання тварин - африканської чуми свиней. Поширення вірусу, яке відбувається як у сільській місцевості, так і на підприємствах, за словами голови АСУ, не контролюється належним чином.

Як зазначив присутній на прес-конференції економіст департаменту технічного співробітництва Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак, вирішити проблему занепаду галузі свинарства може диверсифікація збуту.

«Немає причин без розвитку та пошуку нових ринків збуту сподіватися на те, що ціни на м'ясо, ціни на живу вагу будуть зростати. Роздрібна ціна дещо залежить від інших чинників, але ціна, яку отримає фермер, наступного року залишатиметься під суттєвим тиском», - сказав Ярмак.

У свою чергу аналітик FAO Андрій Панкратов, який також брав участь у прес-конференції, повідомив, що згідно з розробленим організацією м'ясним балансом на 2016 рік, попит на м'ясо свинини та яловичини залишиться на рівні 2015 року (можливе зростання на 1%), водночас експорт свинини та яловичини скоротиться на 40%.

«Ми в баланс заклали зниження експорту свинини та яловичини на 40%», - сказав Панкратов, зазначивши, що зниження експорту пов'язано з анонсованим Росією продовольчим ембарго для України й товарною блокадою Криму.

Ярмак додав, що до 4 грудня розроблений FAO м'ясний баланс буде опубліковано в мережі Інтернет, інформація в базі даних оновлюватиметься щомісяця.

Як повідомляв УНІАН, російська влада прийняла рішення ввести заборону на імпорт української продукції з 1 січня 2016 року. Росія неодноразово заявляла, що піде на цей крок у разі набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Водночас Мінагропрод заявляє, що такі дії Росії не вплинуть на український АПК, підкреслюючи, що основним ринком збуту українських сільгосптоварів є країни Азії, ЄС та Африки.

Товарна блокада Криму з боку материкової України була організована громадськими активістами з 20 вересня 2015 року у відповідь на системні утиски, переслідування й порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму.