Київ. 2 грудня. УНІАН. Більш як 340 дрібних фермерів, які обробляють землю до 5 тис. га, за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) пройшли навчання практичних методів організації успішного зернового бізнесу на базі Сумського національного аграрного університету (СНАУ).

Про це на прес-конференції в УНІАН розповів ректор СНАУ Володимир Ладика.

«Проект «Успішний зерновий бізнес на невеликій площі» розпочався в 2014 році. На сьогодні проходить другий цикл тренінгів, який завершиться в січні 2016 року. У рамках проекту навчання пройшли вже 340 дрібних фермерів», - сказав він.

Присутня на прес-конференції доцент СНАУ Лариса Калачевська, яка координує цей проект, відзначила високий інтерес фермерів до навчання. За її словами, в проекті взяли участь аграрії із семи регіонів України, зокрема, із Сумської, Чернігівської й Полтавської областей. Характерною рисою проекту є його практична спрямованість.

«Хочу зазначити, що 80% наших експертів – це експерти-практики. Це представники великих компаній, які працюють в аграрному бізнесі, це керівники виробничих підрозділів, які дійсно мають справу з аграрним бізнесом, з технологіями і можуть поділитися своїм досвідом», - сказала вона.

Модулі нинішнього циклу проекту присвячені питанням ґрунтознавства, технологій виробництва різних видів культур, специфіці механізації в умовах невеликого фермерського господарства, а також економічним і маркетинговим аспектам агробізнесу. Цей цикл тренінгів буде завершено проведенням міжнародної конференції «Мільйон з гектара», яка пройде у Львові 18-19 лютого і продемонструє нішеві можливості для зернових фермерських господарств в агробізнесі.

Економіст інвестиційного центру FAO Андрій Ярмак, який також брав участь у заході, зазначив, що роль міжнародних інститутів у реалізації проекту полягала в залученні експертів та розробці навчальних програм.

«Участь FAO і ЄБРР полягала в тому, що обидві організації мають тісний зв'язок з агробізнесом і відповідно ми допомогли сформувати спільно з науковцями і викладачами СНАУ навчальну програму, зорієнтовану безпосередньо на реальні потреби агробізнесу. Також ми залучали безпосередньо підприємства до участі у тренінгах як експертів», - зазначив Ярмак.

У свою чергу аналітик з питань аграрного бізнесу ЄБРР Василь Говгера зазначив, що організації також повністю фінансують проект.

«Ми покриваємо 70% повної вартості цього проекту, тоді як FAO покриває 30%», - сказав Говгера. Разом з тим аналітик не назвав вартості реалізації проекту, однак зазначив, що вона є «символічною», оскільки великі аграрні компанії, надаючи своїх експертів, не беруть за це плати.

Калачевська також додала, що всі матеріали тренінгів доступні всім бажаючим безплатно і в будь-який час, СНАУ не обмежує коло учасників проекту. За її словами, університет має намір продовжити навчання дрібних фермерів і в 2016 році.

Довідка УНІАН. Європейський банк реконструкції і розвитку є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 вересня 2015 року банк взяв на себе зобов'язання з надання 11 млрд євро в рамках 346 проектів у нашій країні.

FAO діє як провідна установа, яка займається проблемами розвитку сільських регіонів і сільськогосподарського виробництва в системі ООН.

Фото з прес-конференції:  http://photo.unian.net/ukr/themes/61756