Київ. 30 листопада. УНІАН. Співвласник кондитерської фабрики «Житомирські ласощі» - швейцарська компанія Delta Capital SA заявляє про відновлення своїх прав на підприємство, які були втрачені в 2010 році у зв'язку з рейдерським захопленням.

Про це розповів на прес-конференції в УНІАН співвласник Delta Capital SA Аркадій Воловик.

«Рішення ухвалено. Фабрика юридично відновлена. Сьогодні наш генеральний директор відновлює все за канонами України й відкриває рахунок на території Житомира. Я сподіваюся, що всі ці питання будуть доведені до кінця», - сказав він.

Відео дня

Як уточнила присутня на прес-конференції юрист Delta Capital SA Наталія Мельник, акціонери «Житомирських ласощів», до числа яких входять вищезгадана швейцарська компанія і близько 700 працівників фабрики, втратили підприємство в 2010 році внаслідок його захоплення обманним шляхом. За словами Мельник, рейдерський характер захоплення підтверджують висновки Міжвідомчої комісії з питань протидії рейдерству. Ошукані акціонери намагалися відновити свої права протягом 5 років, проте за цей час фабрика була переоформлена в компанію «ЖЛ».

«Йдеться про відновлення того, що було втрачено в 2010 році, повернення акціонерів до складу акціонерного товариства», - сказала Мельник. А народні депутати Дмитро Добродомов і Віктор Чумак, за словами Мельник, дезінформують суспільство або навмисно, або не розібравшись у ситуації, повідомляючи про рейдерське захоплення з боку Delta Capital SA.

Воловик зазначив, що позбавлені прав акціонери лише з 2014 року почали вигравати суди, які тривали з 2010 року. За рішенням суду 27 листопада 2015 року було проведено скасування державної реєстрації «ЖЛ», відновлено компанію «Житомирські ласощі» та всіх її акціонерів. Усе майно фабрики належить відновленим власникам.

Разом із тим, Воловик повідомив, що представники Delta Capital SA та інших відновлених у правах акціонерів не можуть потрапити на фабрику, оскільки їм чинять фізичний опір.

«Сталася колізія. Компанії «ЖЛ» не існує, а компанія «Житомирські ласощі» - наша, відновлена - не може ввійти на територію фабрики», - сказав бізнесмен.

Воловик підкреслив, що компанія гарантує збереження всіх робочих місць за нинішніми працівниками фабрики та виплату заробітної плати за простій, який відбувається зараз.

«Ми вважаємо, по-людськи, що робітники, а їх понад тисяча людей, ніякого відношення до господарського спору на сьогоднішній день не мають», - зазначив Воловик.

Також бізнесмен висловив упевненість у подальшому розвитку інституту захисту іноземних інвесторів в Україні. Він підкреслив, що зарубіжні інвестори будуть із обережністю дивитися на Україну, поки рівень захисту інвестицій з боку української влади залишається на нинішньому рівні.

Довідка УНІАН. Фабрика «Житомирські ласощі» була заснована в 1944 році. Потенційна потужність підприємства становить понад 80 тис. тонн продукції на рік. Компанія виробляє продукцію під трьома торговими марками: «Житомирські ласощі», Doma і Optimix, нещодавно оголосила про створення бренду Zhytomir Sweets. Асортимент продукції налічує понад 250 найменувань. Продукція компанії експортується до більш ніж 20 країн світу.