Київ. 27 листопада. УНІАН. Експерти громадянської мережі ОПОРА не бачать підстав для повторного зриву виборів у Маріуполі та Красноармійську на Донеччині.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили координатор ОПОРИ Ольга Айвазовська та аналітик цієї організації Олександр Ключнев.

"На нашу думку, є всі умови встановити результати виборів, якщо не буде якихось спланованих провокацій... Враховуючи достатньо високий рівень готовності до проведення голосування, потенційні ризики повторного зриву виборів знаходяться лише у політичній площині, що дозволяє правоохоронним органам ефективно попереджувати спроби дестабілізації ситуації", - сказала Айвазовська.

Відео дня

При цьому вона зауважила, що МВС та інші правоохоронні органи мають у своєму розпорядженні достатні ресурси для забезпечення правопорядку в день голосування 29 листопада, а їхні територіальні підрозділи демонструють належну готовність до співпраці із спостерігачами для попередження та виявлення правопорушень.

За словами Ключнева, виборчий процес у Маріуполі та Красноармійську підготовлено на достатньо високому рівні. "Ключовим викликом для виборчого процесу в Красноармійську та Маріуполі залишається надмірна політизація роботи територіальних виборчих комісій та високий рівень недовіри між учасниками виборів, але ми фіксуємо здатність комісій приймати адекватні рішенні", - зазначив Ключнев. Також він не виключає спроб у цих містах адміністративного впливу на виборців у зв’язку з наявністю там великої кількості бюджетних та промислових підприємств.

Підсумовуючи, експерти закликали всіх суб’єктів виборчого процесу не вдаватися до незаконних дій як при голосуванні, так і при підрахунку голосів.

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня голосування на місцевих виборах у Маріуполі та Красноармійську не відбулося. Територіальні виборчі комісії цих міст відмовились передавати дільничним виборчим комісіям бюлетені, надруковані "Приазовським робочим", через пошкодження, а також помилки в них. Відповідно, виборці Маріуполя та Красноармійська не змогли взяти участь у місцевих виборах.

Верховна Рада призначила місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську на 29 листопада.

24 листопада Центральна виборча комісія заявила, що надрукувала бюлетені для голосування на виборах у Маріуполі і Красноармійську.