Київ. УНІАН. 27 листопада. В Україні стартувала нова хвиля інформаційної кампанії «Не дай СНІДу шанс!».

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, що відзначається у світі щороку 1 грудня.

Як зазначали учасники заходу, кампанія вперше об’єднала зусилля уряду України та міжнародних організацій: Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) та компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням уряду Німеччини.

Відео дня

Метою кампанії є підвищення обізнаності про ВІЛ-інфекцію серед населення, популяризація відповідальної поведінки та тестування на ВІЛ.

До соціальних ініціатив у рамках кампанії долучаться також представники приватного сектору, які підтримають цілий ряд масштабних заходів, спрямованих на інформування, тестування і вчасне виявлення ВІЛ-інфекції та інших соціально небезпечних захворювань.

Кампанія охоплює масові профілактичні заходи, які проводяться вже вдруге на національному рівні. Зокрема, 28 листопада 2015 р. у десяти гіпермаркетах «AШАН» по всій Україні (залучені міста - Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Одеса та Львів) з 12.00 до 18.00 проводитиметься безкоштовне добровільне і анонімне консультування й тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс для всіх бажаючих. Також розповсюджуватимуться тематичні інформаційні матеріали та проходитимуть інтерактивні освітньо-профілактичні заходи за участю молоді та студентів.

Експерти наголошували, що в країнах Східної Європи та Центральної Азії продовжується зростання кількості нових випадків інфікування на ВІЛ. За загальними оцінками, в цьому регіоні кількість людей, які живуть з ВІЛ, уже перевищила 1,5 млн, і щодня реєструється понад 400 нових випадків ВІЛ-інфекцій. Україна все ще демонструє загрозливий темп розвитку епідемії ВІЛ/СНІД та залишається одним з найбільш уражених ВІЛ-інфекцією регіонів світу: за оновленими оцінками, на початок 2015 року в Україні мешкало понад 217 тис. людей з ВІЛ.

Як зазначив міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, боротьба з епідемією ВІЛ залишається одним із пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я, а уряд виконує свої зобов‘язання та здійснює координацію відповіді на епідемію, незважаючи на всі наявні труднощі.

«Всесвітній день боротьби зі СНІД, що традиційно відзначається 1 грудня, – привід для всіх нас продемонструвати нашу згуртованість та єдність у подоланні ВІЛ-інфекції в Україні, адже лише разом ми можемо досягти змін на краще. Україна зробила європейський вибір, і ми докладаємо усіх зусиль, аби забезпечити проведення реформи всього сектору охорони здоров’я на найвищому рівні та у відповідності до найкращого міжнародного досвіду. Я завжди буду підтримувати подібні акції», - сказав міністр .

Директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України професор Наталія Нізова поінформувала, що 57% ВІЛ-інфікованих в Україні проживають у Донецькій, Луганській, Миколаївській та Одеській областях.

«До бойових дій на сході країни 15% інфікованих проживали у Донецькій та Луганській. Зараз ці люди мігрують по країні. 75% серед нових випадків – у людей від 20 до 29 років. Для нас дуже важливо, щоб 20-річні залишилися здоровими. Серед нових випадків також удвічі збільшилася кількість жінок, половина з них інфікувалась сексуальним шляхом і не використовувала презервативи при статевому акті. Кожна друга людина, яка живе з ВІЛ, не знає про свій статус і залишається поза медичним спостереженням. В цій ситуації профілактична робота з протидії ВІЛ серед населення є надзвичайно важливою, адже попереджати завжди простіше, ніж лікувати», - сказала Нізова.

Своєю чергою регіональний директор GIZ в Україні та в Республіці Білорусь Сабіне Мюллер запевнила, міжнародні партнери активно підтримують Україну у боротьбі з розповсюдженням ВІЛ-інфекцією.

«Сьогодні мало хто згадує, що Німеччина стикнулася із однією з найтяжчих епідемій ВІЛ у Європі. Досить довго всі спроби не приносили суттєвих результатів, адже зосереджувалися переважно на так званих уразливих групах, які мають підвищений ризик інфікування. І лише тоді, коли профілактичні та освітні програми охопили все суспільство та об’єднали зусилля всіх секторів (державних інституцій, приватного сектору, громадянського суспільства), вдалося досягти вражаючого результату. Сьогодні Німеччина ділиться своїм досвідом з Україною. З 2009 р. у рамках співпраці Україна-Німеччина GIZ спільно з Міністерством охорони здоров’я України успішно впроваджують всеукраїнську інформаційну кампанію «Не дай СНІДу шанс!», яка базується на найкращих практиках та досягненнях подібної німецької кампанії. Сьогодні ми із радістю презентуємо нову хвилю нашої кампанії, і надалі будемо підтримувати наших українських партнерів у протидії СНІД», - сказала Мюллер.

За словами регіонального директора ЮНЕЙДС у країнах Східної Європи та Центральної Азії Вінея Салдани, на сьогодні у світі живуть 37 млн ВІЛ-інфікованих осіб, і лише половина з них знає про свій статус.

«Дуже важливо дати людині шанс знати про свій статус. Першим кроком до досягнення амбіційної мети ООН – подолати епідемію ВІЛ – повинно стати усвідомлення людьми необхідності добровільно та регулярно проходити тестування на ВІЛ. Системи охорони здоров’я, в свою чергу, повинні забезпечити доступ до тестування та лікування всім, хто цього потребує», - наголосив Салдана.

Посол доброї волі ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії співачка Віра Брежнєва, яка стала обличчям регіональної інформаційної кампанії, закликала пройти добровільне тестування щодо наявності ВІЛ-інфекції.

«Ця кампанія є проханням до людей зробити тест на ВІЛ. Кожна людина має знати про свій статус. Проблема ВІЛ/СНІДу стосується кожного. Також дуже важливим є те, що тестування добровільне, анонімне та безоплатне. Чим більше з нас добровільно пройде тестування, тим швидше зміниться у нашому суспільстві ставлення до цієї хвороби. Наша мета – подолати упередження, пов’язані з тестуванням на ВІЛ, і пояснити якомога більшій кількості людей, що пройти тест на ВІЛ, дізнатись про свій ВІЛ-статус і розпочати лікування, якщо тест хворого виявився позитивним – це необхідний крок для того, щоб врятувати життя – своє, свого партнера та своїх майбутніх дітей», - зазначила Брежнєва.

Довідка УНІАН. За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед інших країн Східної Європи та Центральної Азії. За офіційною статистикою, з початку 2015 року в Україні зареєстровано понад 13 тис. випадків ВІЛ-інфекції, а з 1987 по 2015 рік - понад 277 тис.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/61637