Київ. 24 листопада. УНІАН. Громадські активісти закликають владу скасувати недавнє рішення уряду про підпорядкування Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Міністерству аграрної політики та продовольства, залишивши службу під координацією безпосередньо Кабінету міністрів.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН член правління Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс» Андрій Лига, Мінагропрод не зможе ефективно виконувати функції захисту прав споживачів, оскільки ця діяльність стосується не тільки продукції сільського господарства.

«Враховуючи широту напрямів діяльності Держпродспоживслужби, ми рекомендуємо залишити її підпорядкування безпосередньо прем'єр-міністру України як посадовій особі, яка забезпечує виконання всіх державних політик, які існують в Україні», - сказав Лига.

Як зазначив присутній на прес-конференції заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Олег Цільвік, об'єднання кількох контролюючих органів в одній Держпродспоживслужбі, що проводиться урядом, залишає захист прав споживачів на узбіччі реформи.

«Створено монстра, але функції у більшості випадків акцентовані на обов'язках ветеринарної служби та сільгоспінспекції. А захист прав споживачів, ринковий нагляд, цінова інспекція, туризм, пробірна служба? Невже ветеринарний лікар зможе освоїти всі ці речі?» - сказав Цільвік.

Активіст зазначив, що Держпродспоживслужба не може розпочати роботу з вересня 2014 року. Відтак понад рік споживачі в Україні позбавлені можливості захистити свої права. Крім того, жодна з провідних споживчих організацій не брала участі у створенні нормативних документів, які закріплюють функції служби. Цільвік наголосив, що підпорядкування Держпродспоживслужби Мінагропроду не сприятиме її ефективній роботі із захисту споживачів.

Присутня на прес-конференції керівник проекту «Київ без тютюнового диму» громадської організації «Інститут Медіа Права» Юлія Солоха запропонувала два варіанти задоволення вимог громадських організацій.

«Сфера захисту прав споживачів має бути підпорядкована безпосередньо уряду, прем'єр-міністру, або, можливо, має бути створений окремий департамент, окрема служба, яка буде систематично займатися питаннями прав споживачів», - сказала вона.

Лига додав, що у разі, якщо уряд не відреагує на заклик активістів, понад 28 споживчих організацій звернуться до Європейської комісії з повідомленням про зрив євроінтеграційних реформ.

«Ми очікуємо від ЄС оцінки наших реформ. Наш уряд, на жаль, працює лише за маркерами, тобто не за фактичною потребою, яка є в суспільстві, а за тим, чого від нього вимагає європейська спільнота. Тому ми очікуємо, що до уряду, нарешті, будуть доведені ці маркери у сфері захисту прав споживачів», - сказав Лига, зазначивши, що наразі звернення активістів до уряду і президента не увінчалися успіхом.

Голова правління Центру громадського представництва «Життя» Андрій Скіпальський, який також брав участь у прес-конференції, висловив думку, що передача повноважень з координації Держпродспоживслужби від прем'єр-міністра до міністра аграрної політики і продовольства є спробою передачі відповідальності перед ЄС за невдалу реформу.

«Створюється враження, що пан Арсеній Яценюк зрозумів, що реформа цих контролюючих органів провалилася, і, щоб зняти з себе відповідальність, він доручив (Держпродспоживслужбу – УНІАН) міністру агрополітики. Коли дійде справа до того, що це розкритикують міжнародні партнери, буде крайнім міністр агрополітики», - сказав Скіпальський.

Лига наголосив, що в жодній з європейських країн відомство із захисту прав споживачів не підпорядковується міністерству сільського господарства. Найпоширеніша практика підпорядкування такої служби міністерству економіки.

Як повідомляв УНІАН, згідно з постановою Кабміну від 18 листопада, координацію роботи Держпродспоживслужби передано від прем'єр-міністру міністру аграрної політики і продовольства. Європейський Союз зайняв нейтральну позицію щодо цього рішення, зазначаючи, що питання підпорядкування відомств відносяться виключно до відповідальності української влади.

За словами голови Мінагропроду Олексія Павленка, міністерство має намір ініціювати кадрові перестановки у Держпродспоживслужбі у зв'язку з її неефективною роботою. Зокрема, у відомстві вважають, що керівництво служби блокує реалізацію дорожньої карти заходів із запуску експорту насіння до ЄС.

Кабмін прийняв рішення про створення Держпродспоживслужби у вересні 2014 року. Відомство створюється на базі Державної інспекції сільського господарства, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби, які в свою чергу ліквідуються або реорганізуються. На початку липня уряд призначив головою Держпродспоживслужби колишнього радника з юридичних питань Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Сергія Глущенка. Однак служба досі не може розпочати роботу, оскільки її штат не сформований і повноваження органів, на базі яких вона створюється, їй не передані.

Фото-новини: http://photo.unian.net/ukr/themes/61548